Zaboravite tešku zapršku: Isprobajte ovaj način da vaša jela budu gusta, ukusna i zdrava

0
Radiosarajevo.ba
Zaboravite tešku zapršku: Isprobajte ovaj način da vaša jela budu gusta, ukusna i zdrava
Foto: Pexels / Ilustracija

Zaprška je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima na kašiku širom Balkana, ali često čini jelo teškim i nezdravim.

Srećom, postoje jednostavne alternative koje čorbama i gulašima daju gustinu i bogatstvo ukusa, a da ne opterete stomak.

Krompir – jednostavno i efikasno

Jedan krompir u gulašu može čuda učiniti. Prerežite ga na pola i skuhajte zajedno sa ostalim sastojcima. Kada je jelo gotovo, izvadite krompir, dodajte malo tečnosti i viljuškom ga pretvorite u pire. Pire vratite u lonac i promiješajte, dobićete gusti gulaš koji je laganiji, a ukus ostaje nepromijenjen.

Uskoro počinje žrijeb grupa za Mundijal: Ovo su dvije najbolje opcije za Zmajeve

Uskoro počinje žrijeb grupa za Mundijal: Ovo su dvije najbolje opcije za Zmajeve

Povrće i žitarice – zdrava gustina

Osim krompira, možete koristiti i drugo povrće, ali zbog prirodnog skroba krompir je najefikasniji. Žitarice poput ječma i prosa takođe mogu zgusnuti jelo, oslobađajući prirodnu sluz i obogaćujući nutritivnu vrijednost gulaša ili čorbe.

Zobena kaša – alternativa brašnu

Zobene pahuljice ili sitno mljevena zobena kaša odlična su zamjena za brašno. Umiješajte ih u malo tečnosti iz lonca i dodajte u jelo, dobro promješajte. Ovaj način zgušnjavanja je lagan za stomak, iako će mrvice zobene kaše biti vidljive u jelu.

Uz ove trikove, vaša omiljena čorbasta jela mogu biti jednako ukusna, ali znatno lakša i zdravija. Probajte i otkrijte kako mala promjena može unaprijediti vaše varivo i gulaš, bez žrtvovanja ukusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije