Savršena metoda za pečenje kobasica: Zaboravite na tave
Priprema kobasica može biti pravi izazov – nekada ispadnu savršeno sočne i aromatične, a drugi put su suhe i žilave.
Mnogi ih prže u tavi jer je to najbrži način, ali tada se često dogodi da izgore, isprskaju kuhinju i izgube sočnost. Prema savjetu kuhara Jorgea Thomasa iz Swaledale Butchers, najbolji način za pripremu kobasica je pečenje u rerni. On tvrdi da sporo pečenje na umjerenoj temperaturi daje idealan spoj hrskave korice i sočne unutrašnjosti.
Thomas objašnjava da pečenje u rerni omogućava ravnomjerno kuhanje bez pucanja kobasica, dok se začini potpuno prožmu i razviju pun okus. "Pečenje u rerni je najbolja opcija za polagano i ravnomjerno pečenje uz minimalan trud, jer kobasice ostaju sočne iznutra, a spolja dobijaju zlatnu, hrskavu koricu", ističe on.
Erdogan nakon sastanka s Putinom: "Mir nije daleko"
Za najbolje rezultate, preporučuje se da se kobasice prije pečenja ostave 30 minuta na sobnoj temperaturi, a nakon što su gotove, treba ih ostaviti da odmore nekoliko minuta kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili. Rernu je potrebno zagrijati na 200°C (ili 180°C s ventilatorom), a kobasice lagano premazati s malo maslinovog ulja kako bi se lijepo zapekle i spriječilo lijepljenje.
Kobasice treba rasporediti na pleh obložen papirom za pečenje, tako da između njih ima prostora, i peći ih 15 do 20 minuta, povremeno ih okrenuti dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Važno je provjeriti jesu li potpuno pečene, unutrašnja temperatura treba doseći 75°C, a ako nemate termometar, dovoljno je prerezati najdeblji dio: meso ne smije biti ružičasto, a sokovi trebaju biti bistri.
Nakon pečenja, kobasice je najbolje kratko odmoriti prije serviranja. Time se zadržava sočnost i postiže savršena tekstura, nježna iznutra, a hrskava izvana. Ovaj jednostavan način pripreme donosi odlične rezultate bez nepotrebnog nereda i stresa u kuhinji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.