Ultimativna hrana za utjehu: Pripremite francusku supu od luka i dodajte jedan tajni sastojak

0
Radiosarajevo.ba
Ultimativna hrana za utjehu: Pripremite francusku supu od luka i dodajte jedan tajni sastojak
Foto: Pexels / Francuska supa od luka

Francuska supa od luka jedno je od najprepoznatljivijih jela tokom zime.

Šef kuhinje Matthew Ryle nedavno je u najnovijem izdanju časopisa Good Food podijelio neke od svojih najboljih savjeta za usavršavanje nekih klasičnih francuskih jela, dokazujući koliko ih je lako rekreirati kod kuće.

Francusku supu od luka opisao je kao "ultimativnu hranu za utjehu", začinjenu bogatim notama karameliziranog luka, goveđe juhe i prepunu obilja ribanog sira. Međutim, kako bi jelo podigao na viši nivo, kuhar je otkrio da dodaje jedan neobičan sastojak kako bi okusi luka "pjevali".

Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"

Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"

"Recept, koji je bio glavna poslastica u restoranima širom Francuske, zapravo je nastao kao skromna seljačka supa napravljena samo od luka, starog hljeba i vode. Današnja verzija je možda malo elegantnija, ali je i dalje jednostavna za napraviti kod kuće", kazao je.

Dodao je da je tajni sastojak ove supe - vrijeme, jer luk treba kuhati na vrlo laganoj vatri i polako. Što je više karameliziran, to će imati više okusa.

Tajni sastojak za pržena jaja iz snova: Postupak za savršen doručak

Tajni sastojak za pržena jaja iz snova: Postupak za savršen doručak

"Ako je sami pravite, dobit ćete najautentičniju supu, ali kupovna supa će biti dovoljna sve dok ste dovoljno obradili luk. Nije tradicionalno, ali moja druga tajna je malo soja sosa, koji dodaje bogatstvo i čini da ti karamelizirani luk zapjeva", objasnio je za Express.co.uk.

Sastojci

  • 1,5 kg luka, sitno nasjeckanog
  • 100 g putera
  • Tri čehna bijelog luka, zgnječena
  • Tri lovorova lista
  • Nekoliko grančica timijana, samo listovi
  • 300 ml bijelog vina
  • 1,3 litre kvalitetne goveđe juhe
  • 50 ml soja sosa
  • Baget star pola dana
  • 250 g sir

Priprema

1. U širokoj tavi s debelim dnom propržite luk na puteru na laganoj vatri.

2. Nakon 10 minuta dodajte prstohvat soli, bijeli luk i lovorov list.

3. Kuhajte, redovno miješajući, dok se luk ne karamelizira i ne porumeni, oko 45 minuta.

4. Dodajte timijan i prelijte vinom.

5. Pustite da lagano kuha i nastavite kuhati dok se vino ne reducira za pola.

Na supu možete poredati kriške sira, a potom je zapeči u rerni dok se sir ne zazlati.

Služite uz prepečeni hljeb.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije