Priprema traje kratko, a nestaje još brže: Recept za hljeb punjen bijelim lukom i sirom
Ako tražite savršen prilog uz ručak, toplu grickalicu za druženja ili jelo koje može biti obrok samo za sebe, ovaj hljeb s maslacem, bijelim lukom i sirom pravi je pogodak. Spoj svježeg hljeba, aromatičnog bijelog luka i rastopljenog sira jednostavno je kombinacija kojoj je teško odoljeti.
Osim što izgleda primamljivo, priprema je brza i jednostavna, a rezultat je mirisan, hrskav izvana i mekan iznutra, idealan za dijeljenje uz čašu vina ili svježu salatu.
Sastojci:
- 1 okrugli hljeb (oko 500 g)
- 150 g maslaca
- 8 do 20 češnjeva bijelog luka(protisnutih ili naribanih)
- 10 g nasjeckanog svježeg peršina
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice luka u prahu
- ½ kašičice mješavine talijanskih začina
- ½ kašičice pahuljica crvene paprike (po želji)
- 250 g svježe naribanog sira (mozzarella, gouda ili cheddar)
- 25 g svježe naribanog parmezana
- Maslinovo ulje po želji
Priprema:
- Zagrijte rernu na 175°C i obložite pleh papirom za pečenje.
- Hljeb zarežite uzduž i poprijeko, pazeći da ne prerežete do dna – tako da dobijete mrežu kockica koje se mogu lako trgati.
- U tavi otopite maslac, dodajte bijeli luk, peršin i začine te kratko propržite da se sve sjedini. Tom mješavinom pažljivo prelijte i premažite sve utore na hljebu, a zatim dodajte naribani sir i parmezan.
- hljeb izvana premažite maslinovim uljem, pokrijte folijom i pecite oko 30 minuta. Nakon toga otkrijte i pecite još 10 do 15 minuta, dok se sir ne otopi i površina ne postane zlatna i hrskava.
- Poslužite toplo, uz dodatak maslinovog ulja ili omiljenog umaka.
[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet/uzbuna-u-irskoj-dronovi-krenuli-na-avion-u-kojem-je-bio-volodimir-zelenski/616867?type=trending[/related]
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.