Napravite zobenu kašu iz snova: Jedan sastojak koji čini pravu razliku

3
Radiosarajevo.ba
Napravite zobenu kašu iz snova: Jedan sastojak koji čini pravu razliku
Foto: Pexels / Zobena kaša (Ilustracija)

Zobena kaša već godinama važi za jedno od najjednostavnijih i najzdravijih jela za doručak.

Priprema se za svega nekoliko minuta, a osnovni sastojci, zob, mlijeko i omiljeni dodaci poput meda ili voća, čine je hranjivim početkom dana. Ipak, mnogi ljubitelji doručka stalno traže način da klasično jelo učine još boljim. Jedan zaljubljenik u kuhanje otkrio je kako je dodavanjem samo jednog sastojka uspio napraviti kašu koja je, kako kaže, "deset puta bolja nego prije".

Umjesto da ostane pri svojoj uobičajenoj kombinaciji zobi, mlijeka, meda i banana, odlučio je eksperimentisati i u smjesu dodati mali komadić putera. Inspiraciju je, kaže, dobio nakon što je prethodno pržio jabuke na puteru i primijetio koliko taj sastojak daje bogatiji i puniji okus. Tokom kuhanja zobene kaše na srednjoj temperaturi, u ranoj fazi pripreme dodao je kašičicu slanog putera, što je, prema njegovim riječima, potpuno promijenilo teksturu jela.

Novi problemi u bh. privredi: Gigantima iz Zenice i Lukavca prijeti kolaps

Novi problemi u bh. privredi: Gigantima iz Zenice i Lukavca prijeti kolaps

Rezultat je bila nevjerovatno kremasta i glatka kaša s blagim, ali primjetnim slanim dodirom koji je savršeno uravnotežio slatkoću meda. Autor recepta ističe da mu je upravo ta kombinacija spriječila da jelo postane "preslatko" i dala mu dubinu okusa kakvu nije ranije postizao. "Slani puter unio je ravnotežu i dao porridgeu bogat, gotovo luksuzan osjećaj," opisao je.

Za one koji nisu sigurni u ovaj eksperiment, autor poručuje da postoji više načina da se zobena kaša učini kremastijom. Alternativni sastojci koji daju sličan efekat su grčki jogurt, pavlaka ili puter od orašastih plodova, a svi oni doprinose gustoći i punijem okusu.

Njegov savjet za kraj glasi: "Ne bojte se eksperimentisati s klasičnim jelima. Nekad je dovoljno dodati samo jedan sastojak da uobičajeni doručak postane pravo kulinarsko iznenađenje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije