Topi se u ustima: Isprobajte recept za neodoljivo ukusni jesenski kolač s bundevom i krem sirom
Bundeva je omiljena jesenska/zimska namirnica, od koje mogu da se naprave brojna slatka i slana jela.
Kolač od bundeve je jedan od najpopularnijih slatkiša koji se od nje prave, pošto se sprema brzo i lako i može da stoji nekoliko dana. Naš današnji prijedlog je kolač od bundeve sa krem sirom, koji je ukusniji od torte.
Sastojci
- 240 grama pšeničnog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice mljevenog cimeta
- 1 i po kašičica mljevenog đumbira
- 1 kašičica soli
- 300 grama kristal šećera
- 500 grama bundeve
- 240 mililitara ulja
- 4 velika jaja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 170 grama maslaca
- 220 grama krem sira
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 300 grama prah šećera
Priprema
Bundevu ispecite ili skuhajte, pa propasirajte i ostavite da se ohladi. Za kolač od bundeve, zagrijte rernu na 190 stepeni, i podmažite maslacem kalup za pečenje.
Čengić: Razlike u platama ovise o složenosti poslova, ne o stručnoj spremi
Tijesto za kolač od bundeve pravi se tako što prosijete brašno, prašak za pecivo, začine i so. U drugoj činiji pomiješajte šećer, pire od bundeve, ulje, jaja i vanilu. Pomiješajte ove dvije smjese špatulom i izlijte u kalup za pečenje. Pecite kolač od bundeve na 190 stepeni oko 30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača od bundeve ne izađe suha.
Dok se kolač od bundeve hladi, mikserom umutite maslac dok ne postane pjenast. Dodajte krem sir i mutite još oko dva minuta, a potom umiješajte vanilu i so. Smanjite mikser na najmanju jačinu i dodajte prah šećer.
Ohlađeni kolač od bundeve premažite, ili po želji ukrasite, kremom od sira. Sjecite na kocke i poslužite. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.