Variva su tradicionalna jela koja nas griju, hrane i okupljaju za stolom. Osim što su hranjiva i ukusna, jednostavno je pripremaju i mogu se prilagođavati kako bi se u njima uvijek našle zdrave sezonske namirnice. Zbog toga su uvijek ekonom...
Ko još može odoljeti slasnim okruglicama iz kojih sir curi na sve strane? Još kad se posluže uz najdraži nam umak, možemo uživati u zalogajima koji će nam popraviti raspoloženje. Vikend je pred vratima, stoga bi vam se mogao svidjeti recep...
Doručak je već odavno prepoznat kao najvažniji obrok u danu, a stručnjaci ne prestaju naglašavati njegov značaj za naše tijelo. Međutim, jedno pitanje ostaje: kada je idealno vrijeme za doručak? Prema riječima dijetetičara, odgovor na ovo...
Kevin Maguire nakon dnevnog posla u britanskom parlamentu kod kuće preuzima ulogu voljenog djeda Keva. Svoja iskustva s unucima dijeli s čitateljima Mirrora u kolumni, u kojoj ovog puta otkriva kako ih natjera da pojedu povrće iako im, pri...
Kukurz je namirnica rasprostranjena širom svijeta, a pura je jedno od jela koje se sprema sa kukuruznim brašnom. Recept za ovo jelo je vrlo jednostavan i prije svega ekonomičan, a tradicionalni način pripreme možete upotpuniti sa kašikom...
Predstavljamo vam recept za gazpacho, tradicionalnu špansku hladnu supu od svježeg povrća, za čiju pripremu nije potrebno da uključite šporet. Pored sastojaka za pripremu ove hladne supe potrebna vam je daska, dobar nož, začini i blender....
Kod nas je sezona ovog ukusnog povrća relativno kratka. Obično počinje početkom travnja i uglavnom traje do kraja juna, ali zbog uzgoja u staklenicima danas je moguće pronaći ovo povrće i tokom cijele godine. Ovo povrće je vrlo omiljeno i...
Ljubitelji hrane znaju da su neka jela ukusnija dan nakon što su skuhana, ali pravilno skladištenje ključno je za izbjegavanje bolesti. Paul Jackson, stručnjak za otpad iz NRC Business Waste, savjetuje ljudima da slijede njegovo "pravilo d...
Tradicionalno tajlandsko jelo Koi Pla uzrok je smrti za 20.000 ljudi godišnje i često se spominje u raznim naučnim istraživanjima. Ovo jelo priprema se od sirove ribe koja je mljevena, uz dodatak limunovog soka, začina i bilja. Međutim, lj...
Često osjećanje gladi može biti uzrokovano nedostatkom proteina, vlakana i masti u prehrani. Uz to, nedovoljna količina sna i stres također mogu značajno utjecati na apetit. Registrirana dijetetičarka Julia Zumpano iz Cleveland Clinica otk...
Domaćice kažu da nema jednostavnijeg jela za kuhanje od graška. Otvorite kesu zamrznutog povrća, sipate u vodu koja ključa, ostavite da vri nekoliko minuta, pa ocijedite i začinite. Možda ste od onih koji ga pripremaju na starinski način....
Dok uživamo u svojoj omiljenoj hrani, mnogi od nas ne razmišljaju o tome kako je ona u stvari proizvedena. Međutim, kada saznamo kako se prave pileći nuggetsi ili hrenovke, možemo se dvaput zamisliti prije nego što ih ponovno pojedemo. Pr...
Donosimo vam odličan recept za nadaleko poznato grčko jelo stifado koje je po sastojcima i načinu pripreme najbliže gulašu. Bogati mesni umak začinjen toplim začinima toliko je dobar da ćete ga poželjeti pomazati s tanjira, a junetina je b...
Brokula je vrlo zdrava, no mnogima nije omiljeno povrće. Nikakvo čudo, ako su je dosad jeli isključivo kuhanu. S tim se vrijednim povrćem, međutim, može napraviti puno toga zanimljivog, a jedna od zgodnih stvari je složenac. Priprema se j...
Vaši iftari i sehuri trebaju biti zdravi i ukusni i danas za vas donosimo novi prijedlog. U pitanju je salata s orasima. Sastojci: komad zelene salate, 3 narandže, 50 g hurmi, 50 g oraha i pola kašičice cimeta. Preliv: sok od jednog limuna...
To je utvrdila njemačka potrošačka organizacija koja se bavi istraživanjem Stiftung. Nedavno su proveli istraživanje i testirali 19 vrsta ribljih štapića, uključujući veganske verzije. Između ostalih testirali su štapiće tvrtki Iglo, Frost...
Da li je zaista zdravo leći odmah nakon obroka ili je to samo mit? Ovo pitanje već dugo intrigira mnoge, a odgovor nije tako jednostavan. Iako mnogi vjeruju da odmor poslije jela poboljšava varenje, stručnjaci kažu da stvarnost može biti dr...
Poznato i jednostavno jelo, koje jedemo barem jednom sedmično za doručak su prženice. Mogu se jesti slatke i slane, neki ih vole s jogurtom i vrhnjem, ali jeste li ikada razmišljali da ih napravite punjene? Sastojci: 2 jaja 100 ml mli...
Tokom trudnoće često se javlja žudnja za određenom vrstom hrane. Stručnjaci preporučuju da poslušate svoje tijelo i ugađate sebi, ali samo ako je riječ o namirnicama koje su sigurne za vaše i zdravlje vaše nerođene bebe. Iako ste puno puta...
Svi ljubitelji špageta vole razne varijante ovog jela, kao i stavljanje različitih sastojaka koji će ponuditi nove okuse. Bolonjez je jedan od najomiljenijih umaka, praktičan i brz, a vrlo zasitan. Isprobajte malo drugačiji recept s jedn...
Priprema smjese za palačinke trebao bi biti jedan od najjednostavnijih podhvata u kuhinji, no činjenica je da brojnima zadaje glavobolje. Mekane i pjenaste palačinke teško je postići ako nemate dobru tavu i dobar recept. Mi vam donosimo r...
Jedan londonski restoran došao je na bizarnu ideju - posluživat će invazivne vrste životinja i biljaka kako bi se zaustavilo njihovo širenje. Douglas McMaster, vlasnik restorana Silo, odlučan je pretvoriti strane vrste u ukusne delicije, u...
Riba je jelo koje neki vole, a neki je izbjegavaju. Smatraju da ima loš ukus, dok pojedini uživaju u njoj. Jedan posjetitelj koji je naručio ribu sigurno će poželjeti da zaboravi na nju, a možda je više i nikada ne bude jeo. Naime, na dru...
Ako pratite gastro blogere na Instagramu uvjereni smo da vam nije promaklo da je sve popularniji specijalitet šakšuka, jelo od povrća i jaja, koje ne samo da je ukusno, već je i vrlo fotogenično zbog jarkih boja. Riječ je o arapskom specij...
/ Najkomentiranije
Predivne vijesti: Udruženje Pomozi.ba uplatilo više od milion KM područjima pogođenim poplavama
Denis Bećirović u Budimpešti žestoko kritikovao Rusiju: "Aveti prošlosti su opet probuđene"
Na "crnoj listi": Saša Magazinović dobio zabranu ulaska u jednu državu
Milorad Dodik donio odluku: Smijenjeno rukovodstvo "Šume Srpske"
Otvorena izložba Anite Zečić: "Prijedorska trauma je prijedorska tuga" priča istinu o zločinima
Pregledajte stare kolekcije CD-ova: Možete zaraditi i do 20.000 KM
Klanjana dženaza muftiji Šefki-ef. Omerbašiću: "Rastanci su teški i bude emocije"
Slavni chef otkrio trikove: Kako da vam sarma bude ukusna i sočna kao nikad prije
Doktorica pojašnjava: Da li se može jesti hrana sa poda?
Naučnici analizirali DNK žrtava drevnih Pompeja pa ostali šokirani: "Oni nisu ono što smo mislili"
Enid Tahirović o rukometnim Zmajevima: "Na Islandu smo pokradeni. Doborac će napraviti dobar posao"
Stigao i stav Ambasade SAD: Da li će Trump ukinuti sankcije Dodiku?
Otvoren je i VR showroom "Vladarice Balkana": Posjeta Zemaljskom muzeju BiH besplatna u petak
Bit ćete u centru pažnje: Pogledajte vatrene trendove za kosu ove sezone
Nakon izborne pobjede: Putin čestitao Trumpu i govorio o želji da "obnovi odnose sa SAD"