Kulinarsko čudo od samo dva sastojka: Kako napraviti dobru zapršku?

0
Radiosarajevo.ba
Kulinarsko čudo od samo dva sastojka: Kako napraviti dobru zapršku?
Foto: eKuhinja / Zaprška

Bez zaprške se nekad nije spremalo niti jedno jelo na kašiku osim mesne čorbe, a i takvoj se ponekad dodavala kako bi bila zasitnija.

U novije vreme, ovo malo kulinarsko čudo od samo dva sastojka postalo je poznato kao teško za probavu, ali mnogima ne pada na pamet da kuhaju bez njega.

Zaprška se, kako joj ime otkriva, priprema prženjem i to brašna, a na čemu će se tačno pržiti to brašno ovisi o ukusu i o jelu u koje se zaprška dodajte. 

Tragedija u Hrvatskoj: Maloljetnik vozio pijan pa sletio s puta, usmrtio tinejdžerku

Tragedija u Hrvatskoj: Maloljetnik vozio pijan pa sletio s puta, usmrtio tinejdžerku

Kako se sprema zaprška

Zagrijati u šerpi na šporetu određenu količinu masnoće i dodati odmjerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se pjeni. Za bijelu zapršku, brašno ne treba dugo pržiti, kako bi zaprška ostala bijela.

Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrijediti pripremljenom hladnom tečnošću; da se ne bi napravile grudve, tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano miješanje, sve dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razrjeđuje do željene gustine. Može se upotrijebiti i vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže miješati.

Zapršku treba pržiti najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata, kako se ne bi osjećao miris sirovog brašna.

Želite li pravi starinski okus jela, tada ćete svoju zapršku napraviti s puterom. Važno je da bude jednaka količina brašna i masnoće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije