Začini se ne trebaju držati u staklenim posudama: Evo zašto
Začinima ne odgovara držanje u staklenkama jer se time uništava njihov miris i okus.
Iako većina začina koje svakodnevno koristimo u svojoj kuhinji ima dug rok trajanja, dvije do tri godine, iz njih možete izvući puno više ako ih pravilno skladištite.
Matt Webster, osnivač webshopa Seasoned Pioneersna kojem se mogu pronaći začini iz cijelog svijeta, podijelio je neke savjete za Mirror.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Objasnio je kako se začini u staklenkama često stvrdnu i zalijepe pa je jedina prednost što izgledaju lijepo i šareno na kuhinjskom pultu.
Webster također preporučuje da začine držite podalje od izvora topline poput rerne, mašine za pranje suđa i radijatora. Dulže će trajati ako ih držite na hladnijem mjestu u kuhinji ili u smočnici. Zbog oksidacije, do koje dolazi zbog UV svjetla i topline, začini mogu izgubiti aromu, okus i boju, piše Ordinacija.
Okus će sigurno stradati ako ih čuvate na temperaturama višim od 37 stepeni Celzijusa. A primijetite li da začini počnu mirisati mošusno ili više nemaju nikakav miris, vrijeme je da ih bacite. Isto vrijedi i ako promijene boju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.