Najčešće greške koje pravite kod pripreme mljevenog mesa
Mljeveno meso je osnovni sastojak mnogih jela, kao što su špageti bolonjeze, lazanje ili ćufte. Međutim, često se dešava da tokom njegove pripreme pravimo greške koje mogu uticati na ukus i teksturu jela.
U nastavku pročitajte pet najčešćih grešaka koje ljudi prave prilikom pripreme mljevenog mesa i kako ih izbjeći.
Meso iz supermarketa
Meso koje kupujemo u većini supermarketa često nije napravljeno od najsvežijih komada mesa. Također, nije uvijek moguće sa sigurnošću znati od kojih dijelova mesa je napravljeno. Da biste bili sigurni u svježinu i kvalitet mesa, bolje je da sami odaberete komad mesa u mesari i da ga mesar samelje pred vama.
Pacijent pao s drugog sprata bolnice u Zenici: Zadobio teške povrede
Birate meso sa premalo masti
Ljudi se često odlučuju za mljeveno meso sa malo masti misleći da je to zdraviji izbor. Međutim, meso sa premalo masti može biti suho i neukusno, posebno kada se koristi u receptima koji zahtjevaju duže kuhanje, kao što su sosovi ili supe. Umjesto toga, birajte meso sa nešto većim sadržajem masti, kao što je mljeveno goveđe sa oko 15-20 posto masti, kako bi vaše meso bilo sočnije, a hrana bogatijeg ukusa.
Meso stavljate na tiganj direktno iz frižidera
Kada hladno mljeveno meso stavite direktno na tiganj, može doći do neravnomjerne i nepotpune termičke obrade mesa, što može biti opasno zbog potencijalne bakterijske kontaminacije. Umjesto toga, sačekajte nekoliko minuta da meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na tiganj. Ovo će obezbijediti ravnomjernu toplotnu obradu i smanjiti rizik od bolesti koje se prenose hranom.
Jede vam se pita, a nemate vremena da pripremate rernu? Evo načina kako da je pečete na tavi
Previše miješate dok se meso kuha
Prečesto miješanje može narušiti strukturu mesa i ispariti sve njegove sokove. To će dovesti do toga da se komadi mesa pretvore u suhe grudvice umjesto da budu sočne. Da biste izbjegli ovu grešku, pustite da meso prvo lagano porumeni sa jedne strane prije nego što ga promiješate i pustite da se kuha bez previše miješanja.
Ne kuhate meso dovoljno dugo
Kada pripremate jela sa mljevenim mesom, važno je da ga potpuno zagrijete kako biste izbjegli rizik od trovanja hranom. Meso treba da dostigne unutrašnju temperaturu od najmanje 71 °C, kako bi se uništile sve potencijalno opasne bakterije. Koristite digitalni termometar za hranu da biste bili sigurni da je meso pečeno prije serviranja, piše Danas.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.