Kurkuma: Začin poznat po brojnim zdravstvenim prednostima, ali ga ove osobe trebaju izbjegavati

Zlatni začin, kako ga mnogi zovu, kurkuma, stekla je iznimnu popularnost zbog brojnih zdravstvenih prednosti.
Iako mnogi hvale njena svojstva, postoje određeni slučajevi u kojima unos i konzumacija kurkume može biti štetna. U nastavku pročitajte ko ne smije uzimati kurkumu i kod koga može izazvati nelagodu ili pogoršati stanje.
Problemi s probavom
Kurkuma može potaknuti proizvodnju žuči, što može izazvati probavne smetnje poput žgaravice, nadutosti i proljeva. Ako imate gastritis, čir na želucu ili probleme s probavom, kurkuma može pogoršati simptome i uzrokovati nelagodu. Osobe koje pate od ovih stanja trebale bi biti oprezne i posavjetovati se s liječnikom prije nego što počnu koristiti kurkumu.

Tomislav Spahović javno objavio snimak nesreće u kojoj je poginuo njegov brat Benjamin
Povećana sklonost krvarenju
Kurkuma ima prirodna antikoagulantna svojstva, što znači da može usporiti zgrušavanje krvi. To može povećati rizik od krvarenja, naročito ako uzimate lijekove koji razrjeđuju krv. Osobe koje uzimaju ove lijekove, kao i oni koji imaju probleme s krvarenjem, nije preporučljivo konzumiranje kurkume.
Interakcije s lijekovima
Kurkuma može utjecati na metabolizam lijekova u tijelu, čime može smanjiti ili povećati učinak određenih lijekova. Naprimjer, kurkuma može utjecati na učinkovitost lijekova za dijabetes, antibiotika i lijekova za srce.
Alergijske reakcije
Iako je kurkuma općenito sigurna, neke osobe mogu imati alergijske reakcije na nju, poput osipa, svrbeža, ili oticanja. Ako ste skloni alergijama na biljke ili začine, važno je da prvo testirate kako vaše tijelo reaguje na kurkumu, ili se posavjetujete s doktorom prije nego što je uključite u prehranu.
Povećanje simptoma kod određenih bolesti
Kurkuma može pogoršati simptome kod osoba s gastritisom, čirevima na želucu, žučnim kamencima ili drugim bolestima probavnog sistema. Zbog svojih učinaka na probavni sistem, može izazvati iritaciju ili bol, stoga bi osobe koje imaju te probleme trebale izbjegavati kurkumu.

Za čaj od dunje kažu da je najbolji za probavu: Nadutost nestaje momentalno, a crijeva rade kao sat
Utjecaj na trudnoću i dojenje
Iako mala količina kurkume u hrani obično nije problematična, visoke doze kurkume, naročito u obliku dodataka prehrani, mogu izazvati kontrakcije maternice, što može povećati rizik od preranog porođaja ili pobačaja, piše Net.hr. Trudnice, kao i dojilje koje uzimaju veće doze kurkume, trebale bi izbjegavati ovaj začin ili se konzultirati s doktorom prije nego što ga koriste. Također, nedostaju dugoročne studije o sigurnosti visokih doza kurkume tokom trudnoće i dojenja.
Problemi s apsorpcijom željeza
Prekomjerno konzumiranje kurkume može ometati apsorpciju željeza iz hrane, što može dovesti do anemije kod osoba koje već imaju nisku razinu željeza u tijelu. Ako imate anemiju ili nizak nivo željeza, trebali biste ograničiti unos kurkume i pratiti unos hrane bogate željezom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.