Doktorica savjetuje: "Od pedesete godine starosti kafu treba piti sa ovim"
Kafa je bez sumnje jedno od najpopularnijih pića. Mnogi ljudi ne mogu zamisliti dan bez kafe, no mišljenja stručnjaka po tom pitanju su podijeljena.
Neka istraživanja govore da kafa ima negativan učinak na organizam, dok druga istraživanja otkrivaju čak i pozitivne učinke kafe.
Stručnjaci uglavnom kažu da kafa u malim količinama nije problem, ali američka doktorica upozorava da je treba piti na ispravan način.
Konferencija 'Horizonti kapitala': ASA Banka okupila ključne aktere tržišta kapitala u BiH
Pamela Peeke, doktorica, profesorica i autorica bestselera The Hunger Fix kaže da je važno u kavu dodati cimet, pogotovo nakon 50. godine.
Cimet
"Cimet ima protuupalna i antimikrobna svojstva te pomaže u regulaciji razine šećera u krvi", objašnjava doktorica.
Dodaje kako samo jedan gram cimeta dnevno može smanjiti razinu šećera u krvi, triglicerida i LDL holesterola.
Sve vrijeme pijete pogrešno kafu: Italijani otkrivaju u čemu griješite
Budući da je povišeni kolesterol čest problem, osobito nakon 50. godine života, tim je važnije osigurati konzumaciju cimeta.
Kurkuma
Osim cimeta, stručnjakinja ističe još jedan iznimno koristan začin, kurkumu.
"Kurkuma jača imunološki sistem i inhibira upalne procese", kaže dr. Peeks.
Kurkuma također usporava starenje i povoljno djeluje na zdravlje mozga. doktorica savjetuje da se u kafu doda cimet, a u slana jela kurkuma, prenosi Story.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.