Da li je ovo najjeftinija kafa na svijetu? Robert Dacešin ima odgovor

0
Radiosarajevo.ba
Da li je ovo najjeftinija kafa na svijetu? Robert Dacešin ima odgovor
Foto: YouTube/Screenshot / Robert Dacešin u Alžiru

Bosanskohercegovački putopisac Robert Dacešin u svakom novom videu oduševljava zanimljivim sadržajima, a nedavno se javio iz jedne odlične turističke destinacije.

Robert Dacešin je ovoga puta bio u Alžiru, a njegovi videi otkrili su ljepote ove države. Destinacija je rezervisana za one koji traže povoljne destinacije, bez previše turista, ali koje nude pregršt sadržaja.

Tako naprimjer u Alžiru možete popiti jednu od najjeftiniju kafu na svijetu koja košta tek 30 cenata (oko 60 konvertibilnih pfeninga).

Nermin Nikšić objavio video s otvaranja mosta i zanimljivu poruku o navikama - ko priča, a ko radi?

Nermin Nikšić objavio video s otvaranja mosta i zanimljivu poruku o navikama - ko priča, a ko radi?

Dok pijete kafu, možete uživati u pogledu na živopisni krajolik od kojih su neke građevine stare i do hiljadu godina. 

"Istina da je Afrika kontinent koji sam najmanje obilazio te da sam na njemu do sada obišao svega oko deset zemalja, no utiska sam da mi je glavni grad Alžira - Alžir, najbolji grad u kojem sam bio. Sa svojih 2,5 miliona stanovnika ovaj grad vam pruža mogućnost da doživite istinsku egzotiku, bogatu historiju, upoznate srdačne ljude te da okusite jedna pravo putničko iskustvo po vjerojatno nikada nižim cijenama.

Jusuf Nurkić objavio fotografiju iz Banje Luke, društvo mu pravio Robert Dacešin

Jusuf Nurkić objavio fotografiju iz Banje Luke, društvo mu pravio Robert Dacešin

Jugoistočna Azija je sinonim za jeftina putovanja, ali mišljenja sam da je Alžir uz Iran možda najjeftinije mjesto gdje sam bio u posljednje vrijeme. Počevši od toga da ćete ručak plaćati 3 do 4 eura (oko 8 KM), kafu ili čaj piti za 0,30 eura, voziti se desecima kilometara taksijem za 2 do 3 eura (oko 6 KM), te uz to, ulaziti besplatno na gotovo svaku atrakciju koju ovaj grad nudi, a vjerujte da ih nudi itekako mnogo.

Iako ni meni ova destinacija da budem iskren nikada nije bila na nekoj bucket listi, sada kada sam ovdje, mogu slobodno reći da Alžir ima jedan od boljih omjera cijene i kvalitete za putovanja gdje sam do sada bio", opisuje Dacešin i dodaje:

"Ako je Alžir zemlja u kojoj se dosta može osjetiti utjecaj Francuske, počevši od arhitekture, hrane, pa sve do jezika koji je ovdje čak dominantniji nego arapski koji je službeni jezik, rekao bih da je Oran, bez dileme 'najfrancuskiji' grad u zemlji. S nadimkom 'Pariz Afrike' ovo je mjesto gdje se na neki neobičan način spajaju Francuska arhitektura s primjesama orijentalnog stila, a gdje to opet izgleda nekako zaista šarmantno i lijepo, piše PunKufer.

U gradu danas živi oko 2 miliona stanovnika, a ono što je upečatljivo ovdje je veliki broj impozantnih katedrala koja ćete vidjeti širom grada. Pored njih, tu je i prekrasna tvrđava Santa Cruz do koje ćete doći sa žičarom po cijeni manjoj od eura, a sa koje ćete imati jedan od najboljih pogleda na grad. Preporuka da posjetite i Grand Post, Palais de la Culture, stari dio grada poznatiji kao Kazba, nekoliko prelijepih džamija, te još nekoliko više nego impresivnih objekata s poviješću bogatom nekoliko vjekova.

A ono što je najbolje od svega, je to što uopšte nema turista. Naime, ne pamtim da sam u skorije vrijeme bio u zemlji koja nudi toliko historije, a koju gotovo niko ne posjećuje, te u ovih pet dana koliko smo već ovdje, ne znam da li sam vidio jednog stranca.

Stoga, ako razmišljate o nekoj divljoj i egzotičnoj destinaciji koju nije zahvatio ni gram masovnog turizma, ovo može biti super opcija", objavio je Dacešin na društvenim mrežama, a pratiti ga možete i na YouTubeu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije