Beneficije su brojne, a ukus fantastičan: Da li ste probali začinjenu kafu?

Pozivamo sve ljubitelje kafe – da li ste spremni da doživite eksploziju začina i voćnog užitka u svojoj sljedećoj šoljici?
Da, govorimo o začinjenoj kafi – čin dodavanja začina prije nego što skuhate svoju kafu. Postoji već decenijama, a u raznim kulturama postoji opcija dodavanja začina u kafu kako bi bila ukusnija. U nekim društvima, dodaju čak i jaje da bi bila nutritivno bogata. Keto dijeta je na primjer popularizirala dodavanje putera u kafu, čime je napravila nutritivno bogatom.
Prva šoljica začinjene kafe je uspomena koja će ostati za vas zbog svog fantastičnog ukusa i dobrobiti za zdravlje.

U strahu od poštenih izbora Amidžić 'brani' suverenitet BiH: 'Schmidt želi poniziti ovu zemlju'
Sve što vam treba je kafa i nekoliko ukusnih i zdravih začina, poput cimeta, kardamoma, muškatnog oraščića, karanfilića, đumbira i kakaa, i spremni ste!
Rezultat je zabavna, mirisna i ukusna šoljica kafe koju možete poslužiti u bilo kom trenutku.

Taste Atlas: Sarajevo među 50 svjetskih gastro destinacija, travnički ćevapi briljirali
Savršena je kao jutarnja šolja, za posebnu priliku, uz ukusno pecivo ili jednostavno kao dodatak kad god vam zatreba.
Kako napraviti začinjenu kafu?
Opšte pravilo je 1/2 kašičice mljevenih začina na šest kašika mljevene kafe. Ovu kafu možete kombinovati sa kravljim ili biljnim mlijekom.
Cimet
Dobija se od unutrašnje kore drveta i polaže se na sunce da se suši, gdje se uvija u dobro poznate rolnice od štapića cimeta. Zdravstvene koristi su brojne: djeluje antioksidativno, protuupalno, antidijabetično i smanjuje kardiovaskularne bolesti.
Kardamom
Potječe iz sjemena različitih biljaka koje pripadaju istoj porodici kao i đumbir. To je također začin koji su ljudi koristili vijekovima, kako u kuhanju tako i kao lijek.
Kardamom može pomoći u zaštiti od srčanog udara i ima antioksidativno djelovanje za poboljšanje funkcije srca. Također može pomoći u radu jetre i smanjiti upalu.

Karanfilić
Oni su sušeni cvjetovi karanfilića i često se koriste u hrani i pićima. Jedinjenja u karanfilićima mogu smanjiti rast ćelija raka i podstaći smrt ćelija raka.
Također su bogati antioksidansima i mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i zaštiti jetre.
Muškatni oraščić
Muškatni oraščić je začin napravljen od sjemenki tropskog zimzelenog drveta porijeklom iz Indonezije.
Bogat je antioksidansima i može pomoći u sprječavanju oštećenja stanica i zaštiti od slobodnih radikala. Muškatni oraščić također može smanjiti kroničnu upalu , poboljšati zdravlje srca i poboljšati vaše raspoloženje!
Kakao
Kakao prah se pravi drobljenjem zrna kakaa i uklanjanjem kakao putera. Poznat je po svojoj ulozi u čokoladi i vjeruje se da ga je prva koristila civilizacija Maja.
Njegove prednosti uključuju smanjenje krvnog tlaka i povećane vaskularne dobrobiti, te pomaže poboljšanju mentalnih performansi i funkcije mozga. Kakao također može pomoći u stabilizaciji raspoloženja i smanjenju rizika od dijabetesa.
Na kraju, ali ne i najmanje važno, kakao može smanjiti rizik od raka. Studije koje su koristile ekstrakte kakaa su pokazale pozitivne rezultate u smanjenju raka dojke, gušterače, prostate, jetre, debelog crijeva i leukemije.
Začinjena kafa je više nego samo ukusna!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.