Ovaj sastojak nikada nemojte držati u staklenoj posudi: Uništit ćete njegov okus
Staklene posude neizostavan su dio skoro svake kuhinje. Izgledaju fino, pa toj prostoriji daju elegantnu dozu koja ju čini modernom i lijepom.
Kada se u staklenkama drže začini, oni daju dojam organiziranosti i estetike u kuhinji i domu, ali često staklenke nisu najbolji izbor za čuvanje začina. Iako većina ljudi koristi staklene posude za razne namirnice, uključujući i začine, istina je da one mogu utjecati na okus i miris vaših dragocjenih začina ako ih u njima predugo čuvate. Promijenjeni sastav začina utjecat će i na okus vaše hrane.
Većina začina ima rok trajanja oko dvije do tri godine, ali pravilnim skladištenjem svježinu možete produljiti i do pet godina, pa čak i duže, tvrde stručnjaci. Međutim, staklene posude nisu najbolje rješenje.
Ciklon poharao ostrvo, kuće razbacane po brdima: Broj mrtvih možda nikad neće biti poznat
Meta Webster iz Seasoned Pioneers upozorava da staklene posude iz kuće nisu idealne za čuvanje začina kod kuće.
On preporučuje hermetički zatvorene i neprozirne posude za očuvanje arome, teksture i okusa začina. Umjesto toga preporučuje korištenje vrećica začina koje sprečavaju oksidaciju proizvoda te ga održavaju suhim i svježim, piše D&D. Također savjetuje da začine i drugu hranu držite podalje od izvora topline, poput rerne ili mašine sa suđe.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.