Savjeti profesionalnih kuhara: Svaka vrsta mesa traži svoje začine, pogledajte ko kome pripada

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti profesionalnih kuhara: Svaka vrsta mesa traži svoje začine, pogledajte ko kome pripada
Foto: Pexels / Meso/Ilustracija

Profesionalni kuhari dobro znaju da začini ne služe samo da jelu daju bolji ukus, već i da pozitivno utiču na ljudski organizam. Teško je zamisliti jelo od mesa bez pažljivo odabranih aroma, jer pravilan miks začina može potpuno transformisati okus i miris svakog jela.

Dok neki više vole slađe i nježnije začine, drugi biraju oštrije, pikantnije ili kiselije note. Ipak, u kuhanju postoje pravila koja pomažu da se začini kombinuju na pravi način, kako bi meso dobilo svoj jedinstveni karakter.

Koji začini najbolje pristaju mesu

Crni, crveni i bijeli biber, karanfilić, origano, majčina dušica, kumin, kurkuma, slačica, senf, razne vrste paprika, crni i bijeli luk, ovo su začini koji se najčešće koriste za različite vrste mesa.

Izdvojeno 7.258.427 KM: Danas isplata naknada po osnovu zaštite porodice s djecom

Izdvojeno 7.258.427 KM: Danas isplata naknada po osnovu zaštite porodice s djecom

Govedina

Idealni začini za goveđe meso su peršun, bosiljak, majčina dušica i đumbir. Grančica svježe majčine dušice ili origana može se dodati na već pripremljenu govedinu ili šnicle, kako bi se dobila dodatna nota ukusa i mirisa.

Piletina i perad

Za perad se preporučuju majčina dušica, origano, ruzmarin i kari. Sok od narandže može se koristiti u marinadi za piletinu, dajući jelu prijatan miris i blagu slatkoću.

Zečetina

Mekana zečetina lako se kombinuje s različitim začinima. Klasična kombinacija uključuje lovorov list, biber i sol, dok dodatak limunovog soka, bosiljka, ruzmarina i peršuna stvara intenzivan i nezaboravan okus.

Svinjetina

Svinjetina se odlično slaže s korijanderom, ruzmarinom, muskatnim oraščićem i gruzijskim začinom khmeli-suneli. Alevu papriku, bosiljak, origano, kurkumu i sušeni bijeli luk možete slobodno dodati u dinstanu svinjetinu za bogatiji i složeniji okus.

Osnovna pravila za začine

Prilikom biranja začina, važno je naglasiti okus mesa, a ne preplaviti ga. Previše začina (više od pet različitih) može učiniti da nijedan od njih ne istakne svoj puni potencijal. Ključ je u umjerenosti i pažljivoj kombinaciji aroma, kako bi svaki zalogaj bio savršen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije