Ovaj stari trik pohovanja ribe oduševljava sve: Meso je savršeno mekano, a korica hrskava

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj stari trik pohovanja ribe oduševljava sve: Meso je savršeno mekano, a korica hrskava
Foto: Coolinarika / Pohovana riba

Riba u hrskavoj korici od krompira ponovo oduševljava ljubitelje jednostavne, domaće kuhinje.

Iako potječe iz starih primorskih recepata, ovaj način pripreme posljednjih mjeseci postaje sve popularniji na društvenim mrežama i to s razlogom. Riječ je o genijalnoj, jednostavnoj tehnici koja običnu ribu pretvara u pravo gastronomsko iznenađenje.

Ovaj recept ne zahtijeva skupe namirnice niti veliku kulinarsku vještinu. Potrebna su tek dva osnovna sastojka, riba i krompir, ali u kombinaciji koja potpuno mijenja doživljaj jela. Dok riba iznutra ostaje sočna i mekana, izvana se formira savršeno hrskava, zlatna korica od krompira.

Irmela i Jasmin Čilić dobili spomenik: Stradali u poplavama, zagrljeni pronađeni pod ruševinama

Irmela i Jasmin Čilić dobili spomenik: Stradali u poplavama, zagrljeni pronađeni pod ruševinama

Stari trik ribara koji daje vrhunske rezultate

Suština ove tehnike je u kontrastu tekstura. Fileti oslića, soma, bakalara ili bilo koje bijele ribe često se isuše kod klasičnog prženja. Međutim, kada se oblože narendanim krompirom, događa se potpuno drugačiji efekat: krompir tokom pečenja formira prirodnu zaštitu koja zadržava svu sočnost u mesu.

Dok se spolja stvara hrskava korica, unutrašnjost fileta lagano se kuha u sopstvenoj pari. Zbog toga riba ostaje mekana, a krompir poprima blag, gotovo neprimjetan morski ukus. Mnogi koji su je probali kažu da bi ovakvo jelo bez problema moglo biti posluženo i u luksuznim restoranima i to je upravo tehnika koju su koristili ribari u skromnim primorskim kuhinjama.

Recept: Riba u hrskavoj korici od krompira

Sastojci:

  • riblji filet
  • krompir
  • jedno jaje
  • malo brašna
  • so i biber

Priprema:

Filete narežite na komade, začinite solju i biberom. Po želji dodajte malo paprike ili začinskog bilja.
Krompir narendajte na krupno rende i lagano ocijedite, ali ne potpuno, treba ostati dovoljno vlažan da se lijepi za ribu.

Komade ribe prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje, a potom ih potpuno obložite narendanim krompirom. Dobro pritisnite da se krompir ne odvaja tokom pečenja. Pržite u manjoj količini ulja, poklopljeno, 5–7 minuta sa svake strane. Poklopac stvara efekt pare zbog kojeg riba ostaje mekana, a korica hrskava.

Umjesto prženja, možete je peći i u rerni: 25–30 minuta na 200°C.

Poslužite uz svježu salatu. Jelo izgleda efektno, brzo se priprema i idealno je i za radni dan i za goste.

Ovaj zaboravljeni trik iz ribarskih kuhinja mnogi danas smatraju jednim od najboljih načina pripreme ribe, čak ga zavole i oni koji inače ne jedu ribu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije