Savršene kiflice sa sirom: Recept koji morate probati
Nema ničeg ljepšeg od mirisa svježih kiflica koje se šire iz rerne i mame nam osmijeh na lice. A kada su punjene sirom, te male zlatne delicije postaju savršen spoj hrskave spoljašnjosti i kremaste, slane unutrašnjosti.
Bilo da ih spremate za doručak, užinu ili za večeru, kiflice sa sirom su jednostavno neodoljive i uvijek nestaju sa tanjira brže nego što biste očekivali. Recept je savršen i svako treba da proba, piše Ona.rs.
Sastojci za kiflice sa sirom:
500 g brašna
Studenti danas izlaze na proteste ispred Vlade KS: Ovo su njihovi zahtjevi
40 g svježeg kvasca
250 ml mlijeka
Brzo pripremite "brzu hranu": Recept za sočan i neobičan hamburger
150 ml ulja
1 kašičica šećera
1 kašika soli
4 jaja
200 g sira
100 g margarina
susam za posipanje (po želji)
Priprema kiflica sa sirom:
Zagrijte mlijeko tek toliko da se smlači, pa ga skinite sa ringle, dodajte mu izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna. Sve razmutite i ostavite pet minuta da se kvasac aktivira.
U veliku činiju sipajte ostatak brašna, dodajte mu aktivirani kvasac, a onda i ulje, dva žumanca i jedno cijelo jaje, kao i so, pa zamijesite tijesto. Kad se sastojci dobro povežu, prekrijte tijesto krpom i ostavite da odstoji pola sata, odnosno dok se količinski ne udvostruči.
Dva bjelanca umutite sa sirom, pa stavite sa strane.
Tijesto podijelite na tri loptice, pa svaku od njih razvaljajte oklagijom, isjecite na osam dijelova, filujte sirom i uvijajte kiflice.
Na podmazan pleh redajte kiflice, pa ih ostavite da odstoje još 15 minuta kako bi tijesto dodatno naraslo. Potom ih premažite umućenim jajetom, na svaku stavite kockicu margarina i po želji ih pospite kimom ili susamom.
Pecite ih u rerni zagrijanoj na 220 stepeni desetak minuta, pa onda smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite dok ne porumene. Kiflice sa sirom su spremne.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.