Savršene mekane kiflice za subotnji doručak: Recept koji uvijek uspije

0
Radiosarajevo.ba
Savršene mekane kiflice za subotnji doručak: Recept koji uvijek uspije
Foto: Coolinarika / Kiflice

Ako tražite jednostavan, ali ukusan doručak za subotu, mekane kiflice su uvijek sjajan izbor. Recept za kiflice koje uvijek uspije možete isprobati kod kuće, a savjete je podijelila Nataša Pralica na svom blogu.

Kako ističe, tijesto je posebno zahvalno i ne zahtijeva dugo čekanje da se digne, sve se priprema direktno u posudi za pečenje, što olakšava pripremu. Nakon pečenja, kiflice je najbolje pokriti krpom kako bi dodatno omekšale.

Kiflice možete puniti po želji, eurokrem, pekmez, sir ili mljevene orahe. Za slanu varijantu dodajte samo kašiku šećera i pola kašike soli, a prije pečenja možete ih posuti sezamom.

BH Meteo objavio vijest koja će mnoge obradovati: "Poznato kada će biti najtoplije narednih dana"

BH Meteo objavio vijest koja će mnoge obradovati: "Poznato kada će biti najtoplije narednih dana"

Sastojci za mekane kiflice:

Tijesto:

  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 3 kašike šećera
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 500 g brašna
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 žumanjak

Nadjev:

  • Eurokrem (ili po želji mljeveni orasi, pekmez…)

Premaz:

  • 1 žumanjak
  • Malo mlijeka

Ostatak:

  • Šećer u prahu za posipati

Priprema:

  • U mlako mlijeko izmrvite kvasac, dodajte šećer i promiješajte.
  • U posudu stavite dio brašna i napravite udubinu.
  • Dodajte pripremljeni kvasac, ulje, sol i žumanjak, sjedinite kuhačom.
  • Postepeno dodajte ostatak brašna i mijesite rukama.
  • Tijesto oblikujte u valjak i podijelite na tri jednaka dijela.
  • Od svakog dijela napravite lopticu i razvucite u krug.
  • Krug podijelite na osam dijelova. Na sredinu nanesite nadjev, preklopite krajeve i formirajte
  • kiflice.
  • Slažite ih na tepsiju s masnim papirom, pokrijte krpom i ostavite 45 minuta da odstoje.
  • Pomiješajte žumanjak s malo mlijeka i premažite kiflice.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta.
  • Pečene kiflice pokrijte krpom, ostavite da se hlade i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Uz ovaj recept, vaš subotnji doručak biće ukusan, mek i idealan za sve prilike,

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije