Tost smo svi jeli, ali da li ste probali Budimpeštanski? Ovo jelo je toliko izdašno da ga možemo ponuditi kao samostalan obrok. Za pripremu vam treba oko 15 minuta, te još nekoliko za pečenje. Isplati se odvojiti to vr...
Gibanica je generacijama jedno od omiljeih jela u našim krajevima. Donosimo vam recept za najbolju ovu slojevitu pitu, a pri tome se najlakše pravi. // Potrebno vam je (za 8 osoba): -500 grama gotovih kora -500 grama...
Prženice mnogi vole. A šta ne voliti u toplom i ukusnom zalogaju. Ali, da li ste ih probali punjenje? Donosimo vam recept za najukusnije koje ste do sada jeli. Idealne su za doručak ili večeru. // Jednostavne su za pripremu,...
Faširane šnicle među omiljenijim su jelima na ovim prostorima. U kombinaciji s pireom i salatom čest su gost na trpezama, a mi vam danas donosimo hit recept za faširane šnicle sa sirom - iz rerne....
Hačapuri su najpoznatije jelo u Gruziji, a sigurno ste jeli neku od njegovih varijanti. Izgleda kao otvorena pogača s ukusnim sastojcima u sredini, podsjeća pomalo i na pizzu, ali zapravo je riječ o nečemu sasvim drugom. Tradicionalno je...
„Doručkuj kao kralj, ručaj kao gospodin, a večeraj kao siromah“. Ova narodna poslovica rekla je sve o važnosti dobrog, kvalitetnog doručka. Zato vam donosimo jedan prijedlog za ovo jutro. Priprema ne uzima puno vremena, ali će...
Jednostavno jelo koje će vaše subotnje jutro uljepšati neodoljivim mirisom i slasnim ukusom kukuruznog brašna i mladog sira. Uljevak se može pripremiti za pet minuta, a tridesetak minuta nakon št...
Često svom psu dajemo našu hranu iako nismo sigurni kako će djelovati na njega. Ne možemo odoliti molećivim očima, ali moramo biti svjesni opasnosti. Mnoge namirnice koje ljudi jedu, poput voća i povrća, mogu da naprave h...
Pet minuta pripreme i pola sata pečenja - toliko vam treba da biste napravili ovaj uljevak. Uključite pećnicu na 190 C i u nju stavite prazan pleh da se grije. // U zdjeli izmiksajte 3-4 jaja sa tri kašike&n...
Ovaj recept postao je vrlo popularan na internetu što nas i ne čudi s obzirom na to da ga je vrlo lako i jeftino napraviti. Video za ovaj recept je na YouTubeu pregledan više od 7,6 miliona puta. Sastojci koji vam...
Nezaobilazan u svjetskim kuhinjama i raznim gastronomskim kombinacijama, sir je cijenjena namirnica u mnogim kulturama. Raznih oblika, boja, teksture, tvrdoće, mirisa i okusa, poslužuje se kao dio obroka, glavnog jela ili uz desert. Proces...
Trapistički samostan, odnosno opatija "Marija Zvijezda" u Banjoj Luci, koji je krozh istoriju ostavio neizbrisiv trag na život u gradu na Vrbasu sutra slavi 150. godišnjicu postojanja. Sir trapist, prva hidrocentrala, pivara, most pr...
Sarajevska porodica Žilić pre četiri godine odlučila je da grad zamijeni Kupreškom visoravni i posveti se pravljenju kupreškog sira, svojevrsnog brenda tog podneblja. Kvalitet sira pravljenog od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mli...
ABC sir jedan je od najpoznatijih regionalnih brendova dostupan na više od dvadeset tržišta diljem svijeta. Prvi ABC sir u Belju je proizveden prije 39 godina i do danas je zadržao svoju izvornu recepturu u kojoj su samo tri s...
Tvrdi sir, med i vino prvi su proizvodi koji bi iz BiH mogli biti izvezeni u Kinu, istakao je za "Nezavisne novine" Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Bosna i Hercegovina je prošle godine s kine...
Novi bizarni izazov počeo se širiti društvenim mrežama, odrasle osobe i starija djeca gađaju bebe listićima sira i to objavljuju uz oznaku „Cheese challenge“. Sve je pokrenuo jedan korisnik Twittera koji je mlađeg...
Sastojci za tijesto: 250 g glatkog brašna3 kašikice praška za pecivo125 g svježeg sira50 ml mlijeka50 ml ulja1 kašika soli1 bjelancePremaz i posip: // 1 žumance1 kašika mlijekamalo biberamalo sol...
Između ostalog, britanski istraživači dokazali su da konzumiranje jedne namirnice pred spavanje može da podstakne brži rad metabolizma. Naime, u nedavno sprovedenom istraživanju, koje je objavljeno u magazinu British Journal of Nutrition,...
"Pronašli smo metodologiju, zatim smo uradili procjenu potreba tržišta i prepoznali prave prilike. Uz podršku USAID/Sweden FARMA II osigurali smo nabavku muzilica, razmijenili dobre prakse i učestvovali u školi...
Sadrži vitamine A, B i K, gvožđe, magnezijum, dobar je za kosti jer ima duplo više kalcijuma nego fosfora. Obiluje dobrim bakterijama koje mogu da ojačaju imuni sistem i stanje digestivnog trakta. Izvorno se pravi od ovčjeg i kozjeg...
Kršni momak koji živi i radi u Bosanskom Petrovcu,u srcu prelijepe Krajine. Prodaje sir. Ne bilo kakav, piše Svijet zanata: "Još su moji prababa i pradeda proizvodili ove sireve, ali su ih naravno i jeli. Mi se s...
Klječanin trenutno ima 230 koza i 150 jarića, a očekuje još 160 jarića, pa planira da ostavi oko 100 ženki kako bi pojačao stado i zamijenio starije koze koje ima bilo kakav problem. U njegovoj mljekari za preradu kozjeg mlijeka kap...
Za kratko vrijeme manastirski sir je postao veoma tražen zbog kvaliteta, a osim sira monasi proizvode kefir, mlijeko, običan sir, domaći med, a na svojoj ekonomiji pripremaju za prodaju domaću rakiju, te nadaleko čuven po ljekovitosti liker...
Na jedan kg uvoza izvezeno je 1,5 kg mliječnih proizvoda, saopćeno je danas iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Međutim, navode da je struktura razmjene nepovoljna, jer izvozimo mlijeko i pavlaku, a uvozimo maslac i sir, pa tako u konačnici b...
/ Najkomentiranije
George Clooney prelomio: Pogledajte gdje seli sa porodicom
Novi udarac za Kevina Costnera: Otkazano prikazivanje drugog dijela filma u koji je uložio bogatstvo
Brojni problemi za turističku zajednicu u Neumu: Jedan od njih je nedostatak kvalitetne radne snage
Desetine poginulih i stotine povrijeđenih u novom brutalnom napadu Izraela na mirnu zonu
Novi slučajevi afričke svinjske kuge: Farmeri očajni
Žena snimila video kako dočekuje goste u svom apartmanu: Pokrenula je lavinu pozitivnih komentara
Paklene vrućine širom BiH: Pogledajte koji grad je najtopliji u 15 sati
Evo kakve su plaće na moru u Hrvatskoj: Koliko zarađuje kuhar, konobar, sobarica...
Na mostu na Skenderiji osvanuo novi transparent
EURO 2024 | Asmir Begović: "Englezi se nisu dobro nosili s očekivanjima, ali rezultat je najbitniji"
Ljekari u šoku zbog broja srčanih udara: Kad osjetite ovaj simptom, momentalno zovite Hitnu
Poznati meteorolog objavio kada nakon +42°C stiže osvježenje: Na kišu nećemo dugo čekati
Televizija iz BiH napravila prilog o Dubrovniku, turist nasmijao izjavom: ‘Strašno puno kamenja'
Adnan Šteta podijelio lijepe vijesti: 'Svih 15 novih Stadler tramvaja je stiglo u Sarajevo'
Podrška u teškim vremenima: Na zgradi Udruženja Pomozi.ba istaknuta palestinska zastava