Posljednji iftar ovog ramazana: Lagana jela pred bogatu bajramsku trpezu
Posljednji je dan mjeseca ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.
Vjernici širom svijeta postom su nastojali steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.
Već smo vam tokom cijelog ramazana donosili recepte za iftare.
Danas vam donosimo nekoliko laganih prijedloga za posljednji iftar ovog ramazana, kako biste se pripremili za bogate bajramske trpeze.
Supa od povrća
Potrebno:
-2 mrkve
-3 prokulice
-1 luk
-3 česne bijelog luka
-voda
-so,malo vegete, biber
-2 kašike brašna
-vrhnje za kuhanje i biber
Priprema:
-Mrkvu, luk, bijeli luk i prokulice očistiti i narezati na sitnije komadiće. Staviti u vodu i kuhati
-Začiniti vegetom, biberom i soli
-Kada su svi sastojci omekšali, tj. kuhani, dodati 2 kašike brašna koje je predhodno potrebno razmutiti u malo vode
-Kada se sve sjedini i supica zgusne, pomoću štapnog miksera sve sjediniti da bude kašasto –
-Staviti još malo na vatru da prokuha
Brza pita od sira
Potrebno:
-150 ml mlake vode
-1 kasikica soli
-240 g brašna
-1,2 kg svježeg kravljeg sira
-3 jaja
-3-4 kašike griza
-2 kašikice soli
-2 kašičice praška za pecivo
Priprema:
-Od vode, soli i brašna zamijesiti glatko tijesto
-Premazati uljem i ostaviti 30 min da odstoji
-Radnu površinu posuti brašnom, a tijesto oklagijom razvaljati na 3-4 mm, premazati uljem i ostaviti 5 min
-U međuvremenu, izmiješati sve sastojke za fil
-Rernu zagrijati na 250°C
-Tepsiju 32-36 cm premazati uljem
-Tijesto malo rukama rastanjiti vukući ga vrhovima prstiju od sredine prema ivicama -rastanjiti tek toliko da bude veće od tepsije (bitno je da je podloga posuta brašnom da se tijesto ne bi lijepilo).
-Tijesto polahko prebaciti u tepsiju tako da rubovi vise preko ivica tepsije
-Na sredinu istresti fil, rasporediti ga kašikom
-Ivice koje vise preko ruba tepsije lagano vuci da se stanje i prebacivati ih preko fila odozgo
-Puter istopiti, izmiješati sa kašikom kiselog vrhnja i preliti pitu odozgo
-Peći 15-20 min na 250°C da porumeni, zatim smanjiti na 200° i peći jos 15 min
-Služiti uz salatu od paradajza i krastavica
-Ako zelite da vam je pita hrskava i odozdo spustite je na dno šporeta nekih 5-10 min
Medeni kolač
Potrebno
-60 gr putera
-3/4 šolje meda (šolja od 250 ml)
-2 jaja
-1,5 šolja brašna
-1/2 kašikice praška za pecivo
-2 kašikice cimeta
-1 kašikica mljevenog karanfilića
-1 kašikica mljevenog muškatnog oraščića
-1 limun - rendana korica
-1 kašikica mljevenog đumbira
-1 kašikica sode bikarbone
-1/4 šolje vrele vode
Ili umjesto ovih začina kupiti gotovu mješavinu začina za medenjake
Priprema:
-Omekšali puter umutiti sa medom, pa dodati jaja, umutite mikserom
-Dodati sve začine i na kraju brašno sa praškom za pecivo
-Sodu bikarbonu razmutiti u vodi i dodati u smjesu sa medom, mutiti kratko pa sipati u pleh s pek-papirom
-Peći na 180°C 20-25min
-Fil:
-125g putera
-Pola šolje šećera u prahu
-1 vanilin šećer
Sve skupa dobro izmiješati da bude pjenasto, te premazati preko pečenog kolača
-3 kašike pekmeza od šljiva
-50 gr mliječne čokolade
Omekšali pekmez pomiješati sa otopljenom čokoladom
-Ispečenu koru rukama izdrobiti sitno, dodati puter, i na kraju mješavinu pekmeza sa čokoladom
-Sve sjediniti u homogenu smjesu
-Istresti je u kalup i rukama formirati rolat
-Glazura:
-100 gr bijele čokolade
-3 kašike meda
Otopiti čokoladu na pari, te dodati med. Izmiješati i preliti preko kolača.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.