Starinske đulbastije su sve što trebate večeras na iftarskoj trpezi

Radiosarajevo.ba
Starinske đulbastije su sve što trebate večeras na iftarskoj trpezi
Instagram / Đulbastije

Danas je dvadeset osmi dan ramazana koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca. 

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. 

Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako. 

Danas vam donosimo nekoliko dobrih prijedloga za iftar, od kojih su najposebnije starinske đulbastije. 

Supa od šampinjona

Potrebno:

-1 crni luk

-1 kašika maslaca

-1 kašika brašna

-200g.gljiva

-1l pilećeg temeljca

-100ml vrhnja za kuhanje ili pavlake

-Malo peršuna,soli i bibera 

Priprema:

-Na istopljenom maslacu propržiti sitno isjeckan luk.

-Dodati očišćene i isjeckane šampinjone i dinstati nekoliko minuta.

-Umiješati jednu kašiku brašna, pa smjesu preliti temeljcem/pilećom supom.

-Dodati biber, so i peršun, pa kuhati supu 20-ak minuta.

-Pred kraj kuhanja umiješati 100 ml vrhnja/pavlake. 

Đulbastije

Potrebno:

-500 gr mljevene junetine

-400 gr krompira

-3 manje glavice luka

-2 čehna bijelog luka

-2 kašike brašna

-1 jaje

-po ukusu so, biber, vegeta

*Bešamel:

-Malo putera

-2-3 kašike brašna

-500 ml mlijeka

-200 ml vrhnja za kuhanje

-malo soli, bibera

-Komadić sira po želji 

Priprema:

-Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta ,a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu.

-Ulupati jaje i dodati u smjesu.

-Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina.

-Sve fino izmiješati da se masa ujednači.

-Oblikovati đulbastije kao pljeskavice ,te ih pržiti u dobro zagrijanom ulju.

-Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh,te preliti bešamel sosom

-Zapeći sve skupa

*Bešamel:na ulju u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Izmaknuti s vatre na sekund-dva da se prohladi, pa malo po malo sipati mlijeko,konstantno miješajući dok se ne napravi jednolična tečna smjesa 

Medeni kolač

Potrebno:

-60 gr. putera

-3/4 šolje meda (šolja od 250 ml.)

-2 jajeta

-1,5 šolja brašna

-1/2 kašičice praš.za pecivo

-2 kašičice cimeta

-1 kašičica mljevenog karanfilića

-1 kašičica mlevenog muškatnog oraščića

-1 limun - rendana korica

-1 kašičica mljevenog đumbira

-1 kašičica sode bikarbone

-1/4 šolje vrele vode

Ili umjesto ovih začina kupiti gotovu mješavinu začina za medenjake 

Priprema:

-Omekšali puter umutiti sa medom, pa dodati jaja ,umutite mikserom,

-Dodati sve začine i na kraju brašno sa praškom za pecivo.

-Sodu bikarbonu razmutiti u vodi i dodati u smjesu sa medom, mutiti kratko pa sipati u pleh s pek papirom.

-Peći na 180C,20-25min. 

*Fil

-125g putera

-Pola šolje šećera u prahu

-1 vanilin šećer

Sve skupa dobro izmiješati da bude pjenasto,te premazati preko pečenog kolača 

-3 kašike pekmeza od šljiva

-50 gr. mliječne čokolade 

-Omekšali pekmez pomiješati sa otopljenom čokoladom.

-Ispečenu koru rukama izdrobiti sitno, dodati puter, i na kraju mješavinu pekmeza sa čokoladom

-Sve sjediniti u homogenu smjesu

-Istresti je u kalup i rukama formirati rolat 

*Glazura

-100 gr. bijele čokolade

-3 kašike meda 

-Otopiti čokoladu na pari te dodati med

-Izmiješati i preliti preko kolača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije