Indijski kolač: Preukusnim desertom oduševite sve za trpezom
Iako egzotično zvuči i možda bi na prvu pomislili da vam trebaju posebni sastojci, indijski kolač vrlo je jednostavan desert koji se priprema od uobičajenih sastojaka koje uglavnom svi imaju u kuhinji.
Način pripreme vrlo je lagan, ali to ne utiče na ukus, koji je fantastičan.
Ukoliko želite desert kojim ćete oduševiti ukućane i goste, potrebno vam je:
- 3 jajeta
- 250 g šećera
- 150 grama sjeckanih oraha
- 200 grama mljevenih oraha
- 4 jabuke
- 125 mililitara ulja
- 10 kašika brašna
- 150 grama čokolade za kuhanje
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Jabuke ogulimo i krupno naribamo.
Jaja i šećer miješamo mikserom i kada se šećer rastopi dodamo ulje, mljevene orahe, vanilin šećer, prašak za pecivo, sjeckane orahe i brašno.
Promiješamo sastojke te dodamo naribane jabuke i 50 grama naribane čokolade.
Smjesu stavimo u tepsiju i pečemo 40 minuta na 200 stepeni.
Ispečeni kolač premažemo s preostalih 100 grama rastopljene čokolade.
Kada se čokolada stisne izvadimo kolač iz tepsije i pospemo ga šećerom u prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.