Koje namirnice smijemo dati psu, a koje će ga odvesti kod veterinara

Radiosarajevo.ba
Koje namirnice smijemo dati psu, a koje će ga odvesti kod veterinara
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Često svom psu dajemo našu hranu iako nismo sigurni kako će djelovati na njega. Ne možemo odoliti molećivim očima, ali moramo biti svjesni opasnosti. 

Mnoge namirnice koje ljudi jedu, poput voća i povrća, mogu da naprave haos u digestivnom traktu psa, uzrokujući ozbiljne zdravstvene probleme.

S druge strane, neke od naših namirnica mogu da se uvedu u pseću ishranu jer će im poboljšati zdravlje, dati snagu kostima ili poboljšati imunitet na alergije.

Stručnjaci Udruženja američkih odgajivača otkrivaju koje namirnice smijemo davati psima, a koje će ih poslati pravo kod veterinara, piše Telegraf.rs.

Hljeb

Da, psi mogu da jedu hljeb. Male količine (bez začina) neće izazvati probleme, ali mu neće pružiti ni zdravstvene koristi. Ipak, ukoliko psu dajete hljeb nije loše znati da je domaći bolja opcija od hljeba kupljenog u prodavnici jer ne sadrži konzervanse.

Sir

Psi mogu jesti sir u umjerenim količinama, ukoliko pas podnosi laktozu. U tom slučaju, sir može da bude odlična poslastica. Treba imati na umu da mnoge vrste sireva mogu imati visok sadržaj masnoća pa se preporučuju manje masne vrste.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay : Ilustracija

Kukuruz

Apsolutno da. Zapravo, kukuruz je jedan od najčešćih sastojaka u psećoj hrani.

Jaja

Jaja su sigurna za pse sve dok su u potpunosti kuhana. Kuhana jaja su dobar izvor proteina.

Čokolada

Nije samo urbana legenda da psi ne smiju jesti čokoladu. Ona sadrži toksične materije koje zaustavljaju metabolički proces kod psa. Čak i samo malo čokolade, posebno tamne, može prouzrokovati proljev i povraćanje. Velike količine mogu prouzrokovati čak i nepravilnu funkciju srca pa i smrt. Zato se odmah obratite veterinaru ako je vaš ljubimac pojeo čokoladu.

Riba

Riba sadrži dobre masti i aminokiseline što povoljno utiče na zdravlje psa. Losos i sardine su posebno korisni - losos zato što je bogat vitaminima i proteinima, a sardine jer imaju meke kosti koje se lako vare i dobar su izvor kalcijuma.

Izuzetak su ribe s oštrim kostima, njih morate vaditi. Savjet je da se pas nikada ne hrani sa sirovom ribom, već samo sa skuhanom i ohlađenom, i maksimalno dva puta sedmično.

Ilustracija - undefined

Foto:Pixabay: Ilustracija

Bijeli luk

Veliko ne! Bijeli luk može stvoriti anemiju kod pasa, a primijetićete tako što su desni blijedo obojeni. Osim anemije, pas može da dobije povećan pritisak, povećan broj otkucaja srca, slabost i da kolabira.

Sladoled

Psi ne bi smjeli jesti sladoled jer sadrži puno šećera. Ako želite da mu date poslasticu i da ga ohladite u vrelim ljetnjim danima, zamrznite nekoliko komada jagoda, malina ili jabuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije