Ovo je najbolja gibanica koju ćete probati, a najlakše se pravi
Gibanica je generacijama jedno od omiljeih jela u našim krajevima.
Donosimo vam recept za najbolju ovu slojevitu pitu, a pri tome se najlakše pravi.
Potrebno vam je (za 8 osoba):
-500 grama gotovih kora
-500 grama sitnog sira
-3 do 5 jaja
-jedna šolja jogurta
-jedna šolja kisele vode, može i obična sa dvije kašičice praška za pecivo
-pola šolje ulja
-jedna kašičica soli
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusevih i pripremite pleh s papirom za pečenje.
2. Izmutite jaja pa dodajte jogurt, vodu, ulje i sol u jednolicnu masu.
3. Jednu koru raširite na radnom stolu i poprskajte ravnomjerno s malo sitnog sira. I tako redajte dok ne potrošite kore i sir.
4. Sve to uvijte u rolat i isjecite na deset dijelova. Redajte u pleh sa „sirnom“ stranom prema dnu. Redajte u dva reda ako je pleh dug.
5. Prelijte sve rolatiće s prelivom, tako da svaki dobije istu količinu prethodno smiksane mase.
6. Pecite oko 40 minuta, ili dok gibanica ne porumeni.
I, naravno, uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.