Ovo je najbolja gibanica koju ćete probati, a najlakše se pravi

Radiosarajevo.ba
Ovo je najbolja gibanica koju ćete probati, a najlakše se pravi
Foto: Coolinarika / Gibanica

Gibanica je generacijama jedno od omiljeih jela u našim krajevima.

Donosimo vam recept za najbolju ovu slojevitu pitu, a pri tome se najlakše pravi.

Potrebno vam je (za 8 osoba):

-500 grama gotovih kora
-500 grama sitnog sira
-3 do 5 jaja
-jedna šolja jogurta
-jedna šolja kisele vode, može i obična sa dvije kašičice praška za pecivo
-pola šolje ulja
-jedna kašičica soli

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusevih i pripremite pleh s papirom za pečenje.

2. Izmutite jaja pa dodajte jogurt, vodu, ulje i sol u jednolicnu masu.

3. Jednu koru raširite na radnom stolu i poprskajte ravnomjerno s malo sitnog sira. I tako redajte dok ne potrošite kore i sir.

4. Sve to uvijte u rolat i isjecite na deset dijelova. Redajte u pleh sa „sirnom“ stranom prema dnu. Redajte u dva reda ako je pleh dug.

5. Prelijte sve rolatiće s prelivom, tako da svaki dobije istu količinu prethodno smiksane mase.

6. Pecite oko 40 minuta, ili dok gibanica ne porumeni.

I, naravno, uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije