Evo kako pripremiti sočna ćufteta: Recept za prste polizati
Danas izdvojite samo pola sata i recite ne junk foodu. U restoranima je u posljednje vrijeme iznimno popularna kombinacija turskih/švedskih ćufteta s pireom, a s lakoćom taj obrok možete pripremiti i kod kuće.
SASTOJCI
800 g mljevenog mesa
2 jaja
150 g luka
170 g krušnih mrvica
1 kašika nasjeckanog kopra
1 kapika začina
3 kašike ulja
800 ml vode
1 goveđa kocka
50 g maslaca
2 kašike oštrog brašna
1 kašika soli
100 g džema od brusnice
PRIPREMA
Tradicionalne turska/švedska ćufteta rade se od mljevenog mesa kojim dodajete dva jaja, sitno narezani luk, krušne mrvice, kopar i kašiku začina i sve se dobro promiješa. Nakon što ste dobili smjesu, rukama oblikujte kuglice veličine oraha, a zatim u tavi zagrijte ulje te u dva navrata prepržite ćufteta dok ne poprime smeđu boju.
Nakon što ste ih prepržili, izvadite ih iz tave i ostavite da odstoje na toplom. U posebnom loncu zakuhajte vodu u koju dodajete goveđu kocku i miješajte dok se kocka ne otopi. U tavu u kojoj ste pekli kuglice rastopite maslac, a nakon toga dodajte brašno te miješajte dok ne dobijete žutu boju te zatim u brašno ulijte vodu s goveđom kockom.
Čitav postupak završava dodavanjem čufteta koje se zatim kuhaju desetak minuta u dobivenom umaku i fantastičan obrok je spreman za serviranje uz kašiku džema od brusnice!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.