Brusnica: Prirodna pomoć za infekcije mokraćnog sistema

Radiosarajevo.ba
Brusnica: Prirodna pomoć za infekcije mokraćnog sistema
Pixabay / Ilustracija
Male crvene bobice u medicini se koriste već stotinama godina. Osim što se propisuju za infekcije mokraćnog sistema, brusnice se koriste i u liječenju problema sa krvi, jetrom, probavnih tegoba te poboljšanja teka.

Određeni sastojci koji se nalaze u brusnicama također pomažu u sprječavanju propadanja zuba jer ne dopuštaju bakterijama da se uhvate za zube i time sprječavaju stvaranje kamenca.

Kako piše Kiwi.hr, brusnice sadrže i fitokemikalije od kojih su neke tanini i antioksidans antocijanin, dok ulje brusnice sadrži omega-3 masne kiseline. Također su bogat izvor vitamina C. Čisti sok od brusnice je vrlo kiseo i jak pa može nagristi zubnu caklinu. To je još jedan razlog zašto se pića od brusnice obično razrjeđuju.

 Brusnice i mokraćne infekcije

Brusnice pomažu u borbi protiv infekcija mokraćnog sistema na nekoliko načina. U prošlosti se vjerovalo da brusnice povećavaju kiselost mokraće, povećavajući razinu hipurične kiseline, tvari koja stvara nepovoljnu okolinu za E.Coli i druge bakterije.

Dokazano je da antioksidansi iz brusnica sprječavaju „naseljavanje“ bakterija u mokraćnim putevima, ali i onemogućuju njihovo prianjanje za mokraćnu stjenku na kojoj se mogu razmnožavati. Visoki sadržaj vitamina C u brusnicama poboljšava imunološki sistem organizma i čini ga spremnijim za borbu protiv infekcija.

Istraživanja su pokazala da konzumacija soka od brusnica u većim količinama može smanjiti učestalost infekcija mokraćnog sistema kod osoba koje su sklone takvim infekcijama. Ako već imate infekciju, upitajte liječnika ili ljekarnika za savjet.

U tom slučaju, brusnice je bolje upotrebljavati kao pomoć propisanu lijeku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije