Prijedlog za iftar: Sirnica s pečenim jufkama
Mjesec ramazan, muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.
Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.
I danas vam donosimo prijedlog za iftar. Ovoga puta recept za sirnicu s pečenim jufkama.
Potrebni sastojci: 500 g pečenih jufki, 1 kg svježeg kravljeg sira, dvije čaše kiselog vrhnja, četiri jaja, so, otopljeni maslac, 200 ml mlijeka, 100 ml slatkog vrhnja za kuhanje.
Postupak pripreme:
Tepsiju malo namazati uljem te redati jufke. Kad ste stavili prvi red jufki, premažite ih vrućim otopljenim maslacem, te ponovite postupak još jednim redom jufki.
Zatim stavljati fil od sira i ostalih sastojaka, ponovo jedan red jufki, premaz od maslaca i tako redom dok ne potrošite fil.
Jufku na vrhu premazati malo ugrijanom mineralnom vodom, otopljenim maslacem i peći.
Pečenu pitu preliti smjesom mlijeka i slatkog vrhnja, pa ponovo na kratko vratiti u rernu.
Poslužiti uz jogurt.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.