Šta jesti za iftar i sehur: Pročitajte savjete doktorice Larise Redžepagić-Gavran

Radiosarajevo.ba
Šta jesti za iftar i sehur: Pročitajte savjete doktorice Larise Redžepagić-Gavran
Foto: Pixabay / Suho voće

Milijuni muslimana diljem svijeta svake godine sa radošću izčekuju sveti mjesec Ramazan.

Za vrijeme Ramazanskog posta muslimani se suzdržavaju od hrane, vode za piće (i drugih vrsta pića) te pušenja od zore do zalaska sunca 29-30 dana. Oženjeni parovi također se suzdržavaju od seksualnog odnosa za vrijeme posta. Tokom Ramazana, muslimani obično jedu dva obroka dnevno: jedan kada završe svoj svakodnevni post u zalasku sunca, poznat kao iftar, a drugi je lagani obrok prije zore, poznat kao sehur. Uz promjene u njihovim prehrambenim navikama, obrasci spavanja muslimana također se mijenjaju tokom Ramazana, uključujući produljenje sati kada su budni tokom noći i promjenu brzine spavanja, piše za Zenicainfo.ba profesorica-doktorica Larisa Redžepagić-Gavran.

Sa medicinskog stanovišta post je jedna od najstarijih metoda liječenja i oču­vanja zdravlja. Sam Hipokrat (otac moderne medicine) savjetovao je bolesnima da umjesto medikamentima svoje tijelo i dušu liječe postom, umjerenom fizičkom aktivnošću i čistim zrakom. „Glad je majka zdravlja, pretjerana sitost izvor je raznih bolesti“ govorio je Hipokrat.

Osim religioznih aspekata, post za vrijeme Ramazana ima svrhu tjelesnog i psihičkog čišćenja te obnavljanja i aktiviranja unutarnjih potencijala organizma za samoizlječenje. Zapravo primijećeno je da se za vrijeme posta regulira nivo: šećera u krvi, krvnog pritiska, lipidni profil i tjelesna težina.

Pojedinci također smatraju da je u ovaj period sjajna prilika za promjenu načina života kada je u pitanju kontrola apetita i uravnotežena prehrana, koja može pomoći kod gubitka težine. Umjesto prejedanja i tradicionalno obilnih iftara sačinjenih od visokokaloričnih jela i šećera, za iftar treba jesti brže probavljivu hranu. Post se treba prekinuti hurmama i vodom sa par kapi limuna, pojesti nešto od voća (bez kore), napraviti pauzu, jesti supu te lagano glavno jelo (lakše probavljiva mesa, riba, krompir, riža, svježe salate, povrće). Za sehur treba jesti sporo probavljivu hranu, i nikako ga ne treba izbjegavati. Sehur treba da je kvalitetan sa integralnim žitaricama i tjesteninom, orašastim plodovima, voćem sa korom, suhim voćem, povrćem, mahunarkama, ribom, mesom, sirevima ili jajima.

Kompletan tekst pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije