Subotnji doručak: Uljevak od kukuruznog brašna
Jednostavno jelo koje će vaše subotnje jutro uljepšati neodoljivim mirisom i slasnim ukusom kukuruznog brašna i mladog sira.
Uljevak se može pripremiti za pet minuta, a tridesetak minuta nakon što ste ga stavili u zagrijanu pećnicu, uljevak je gotov.
Uljevak je praktičan jer trpi različite varijante koje zavise od namirnica koje trenutno imate pri ruci. Osnovu čine kukuruzno i bijelo brašno, malo masnoće i dodatak – mladi sir, naribana tikva, špinat...
Sastojci za uljevak:
- 2 šolje kukuruznog brašna
- 1 šolja bijelog brašna
- 1-2 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 1/4 šolje ulja
- Malo obične ili mineralne vode
- 3-4 pune supene kašike mladog sira
- 1-2 supene kašike pavlake ili jogurta (nije obavezno)
- Masnoća za podmazivanje pleha, najbolje puter
Najprije sve sastojke, osim sira, umutiti ujednačenu masu, u koju na kraju dodajte sir i kratko promiješajte, pazeći da se grudvice sira ne usitne previše.
Pleh premažite puterom i ulijte tijesto. Tijesto možete uliti i u kalupe, kao što smo to i mi uradili.
Pecite na 220 stepeni dok ne porumeni.
Gotov uljevak možete premazati mješavinom pavlake, jogurta i bijelog luka (po želji). Dobar tek!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.