Izbor stručnjaka: Najbolje opcije za zdravi doručak

Radiosarajevo.ba
Izbor stručnjaka: Najbolje opcije za zdravi doručak
Foto: Building Muscle / Omlet
Zobena kaša s obranim mlijekom i brusnicama, smoothie od voća i povrća te omlet od bjelanjaka i rajčica špinata su najbolje gorivo za početak dana, kažu nutricionisti.

Doručak poboljšava ukupno zdravlje, jača imunitet, pomaže u gubitku suvišnih kilograma, djeluje kao prevencija od dijabetesa, a čak i smanjuje mogućnosti trovanja tvarima iz okoline, pokazuju znanstvene studije.

Oz Garcia, slavni nutricionist koji radio plan prehrane za Hilary Swank i Naomi Campbell, zagovara obavezni doručak. Njegov omiljen doručak je omlet s povrćem, koji radi od dva bjelanjka, jednog žumanjka, špinata i rajčice te s kriškom integralnog hljeba.

Proteini iz bjelanjka održavaju stalne razine šećera u krvi, što sprečava napadaje gladi i prejedanje tokom dana, otkrila je studija Univerziteta Missouri. Zbog toga je omlet od bjelanjka jedan od najboljih doručaka koji postoji.

Mlijeko i zob idealni su za početak napornog radnog dana, objašnjava nutricionistkinja Cristina Rivera. Mišićima i mozgu potrebno je "gorivo" kako bi radili, a preskakanje doručka tjera organizam da razgrađuje glikogen, energiju pohranjenu u mišićima.

To je posebno pogubno za sportaše i fizički aktivne ljude.  Za Riveru je mlijeko sa žitaricama idealan doručak jer sadrži B vitamine koje tijelo treba za proizvodnju energije te ugljikohidrate koji nadomještaju glikogen u mišićima. Za bolji okus dodaje zobi dodaje cimet, malo sušenih brusnica i sirove bademe.

Brzi recept / Uštipci ili peksimeti: Najbolji nedjeljni doručak
Za dobar početak / Najvažniji obrok u danu: Zašto ne biste smjeli preskakati doručak

Autor Flexitarian dijete koja se bazira na većinom vegetarijanskoj prehrani s povremenim dodatkom mesa, Dawn Jackson Blatner, svoj dan započinje cijelo-zrnatim toastom i maslacem od badema.

Doručak treba biti obavezan za sve, tvrdi nutricionist i profesor pedijatrije na Univerzitetu New York Keith Ayoob. On svoj dan započinje svježim voćem po izboru, nakon čega pije čašu običnog mlijeka s malim udjelom masnoće. Oko sat vremena nakon voća, jede proteinski obrok od tvrdo kuhanog jajeta i jogurta.

Ukoliko ima želju za nečim slatkim, Ayoob umjesto običnog mlijeka pije kakao.

Smoothie od povrća ili voća, prava je nutritivna bomba koja obiluje antioksidansima, vlaknima i ostalim blagotvornim sastojcima. Voli ga i nutricionistica Kim Snayder, čiji su klijenti Drew Barrymore i Channing Tatum. Predlaže mješavinu zelene salate, špinata, celera, jabuka, kruški, banana i limuna, piše 24sata.hr.

"To je čisto gorivo koje nam daje energiju za cijeli dan, a opskrbljuje nas potrebnim vitaminima, mineralima, enzimima, antioksidantima i vlaknima. Budući da je voće i povrće izmiskano u blenderu, vrlo je lagano za probavu", ističe Snayder.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije