Vjerovatno svako ima svoj trik za najkremastiji pire krumpir, ali ponekad ćete doći u želju da ćete htjeti obogatiti svoj omiljeni prilog. Dodajte mu začinsko bilje i dobit ćete sasvim novo jelo s novom dimenzijom. Uživat ćete u okusu kao...
Nemaju samo hrana i kozmetika rok trajanja, imaju ga i stvari kojima ste okruženi u svojem domu, a za koje vam to možda nikada ne bi palo na pamet. Ovo su neke stvari koje imaju vremensko ograničenje i do kada ih je preporučljivo koristiti...
Bosiljak voli sunčana mjesta, no pazite kako ga zalijevate, jer nikako ne podnosi previše vode. Bosiljak na balkonu može odlično uspijevati, no važno je izbjeći početničke greške koje mogu dovesti do toga da vam biljka brzo propadne. Prij...
Krastavci na salatu - možete li uopće zamisliti ljeto bez njih? Lijepo, tanko narezani, pomiješani s paradajzom, ljubičastim lukom i malo paprike, to je spoj na koji svi tako lako padamo. Naravno, dragi su nam i tek "onako": sami, s malo...
Prozvano doslovno najtvrđim jelom na svijetu, tradicionalni kineski stir-fry koji se radi s kamenjem ovih je dana postao veliki hit na tamošnjim tržnicama. Svi se sastojci, naime, kuhaju uz kamenje, a jede se tako da se svaki kamen dobro p...
Svježi kopar kupuje se ljeti na tržnici i obično je vezan u vezice koje nakon kupnje stavite u vodu da vam ostanu svježe, a mogu se održati nekoliko dana. Sušeni kopar dostupan je cijele godine kao i sjemenke kopra, a kupuju se pakirane u...
Peršun je jedna od namirnica koje mnogi rijetko kad uspiju iskoristiti do kraja. Osim ako ste strastveni obožavatelj petrusimula pa ga stavljate u sve i svašta, najvjerovatnije ste i vi među onima koji su ga često primorani baciti jer se sp...
Krem supe, pesta, rižoti, salate - biljka sa ogromnim potencijalom, znate li o čemu se radi? Nusproizvod bijelog luka jesu paski - zeleni travnati dio formiran u stabljiku često se definiše kao mladi izdanak bijelog luka, što je pogrešno....
Nije neuobičajeno da se počnemo brinuti o svome zdravlju tek kad se počnemo osjećati loše. Naravno, to je razumljivo, ali nije baš dobro. Postoji toliko navika koje možemo uklopiti u svoj dan kako bismo održali svoje zdravlje prije nego što...
Kada solite hranu, na samom početku ili tek pred kraj kuhanja? Možda ste od onih koji sole prije posluživanja, ili redovno zaboravljate posoliti hranu? Najbolji trenutak za soljenje hrane mnogima je nepoznanica, ali možda ste primijetili...
Uzgajanje zatvorenog biljnog vrta odličan je način za uzgoj svježih proizvoda kada nemate vanjskog prostora za vrt ili želite produžiti sezonu rasta na zimske mjesece. Ne samo da vam sobno bilje pruža stalnu zalihu kulinarskim užicima, već...
Grupa arheologa pronašla je "jedinstveni" sanduk s dobro očuvanim začinima, od šafrana do bibera i đumbira, u olupini kraljevskog broda koji je prije više od 500 godina potonuo u Baltičkom moru blizu Švedske. Olupina broda Gribshund, koji...
Botanički vrt iz Hamburga je proglasio peršun za "Otrovnu biljku 2023. godine", nakon što je ne tako laskavu titulu za prethodnu godinu ponio krompir. Već 19 godina botanički vrt Wandsbek bira otrovnu biljku za tu godinu, te je ovog puta...
Najskuplji je začin na svijetu, naše mu tlo itekako odgovara, ali hrvatski uzgajivači mogu se nabrojiti na prste jedne ruke. Riječ je o šafranu, a berba je upravo u toku. Mada bi se mnogi lako pomamili kada čuju da se gram prodaje za 20 e...
Ljute papričice su jako dobre za zdravlje, a dokazi za to rastu jako velikom brzinom kao i popularnost konzumiranja ljute hrane u raznim oblicima. Ljutina i korisnost za zdravlje uzrokovana je hemikalijom kapsaicin. Prije nego je izumljen...
Bakterije koje uzrokuju bolesti poput salmonele nerijetko se kriju na vašim posudicama za začine. Naučnici sa Sveučilišta Rutgers u New Brunswicku otkrili su da su bočice za začine mjesto za koje je najvjerojatnije da je kontaminirano salm...
Ako ćete proslaviti Prvi maj u prirodi, sigurni smo da ne možete to uraditi bez dobrog društva - i roštilja. Zato vam u nastavku donosimo super kulinarske savjete - koji koristiti miks začina za koju vrstu mesa. Naravno, ove...
Sečuanski papar naziva se još kineski korijandar, a sastavni je dio azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinira sa slanim i slatkim jelima... Sečuanski papar važan je začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi...
Zašto kupovati začin u prodavnici kada možete da napravite domaći koji ne sadrži vještačke boje i pojačivače ukusa. // Ovaj domaći povrtni začin biće savršen dodatak domaćim jelima i supama. Pripremite ga sada ka...
Spas za neugodnu probadajuću bol zuba je u klinčićima, začinu slatkasto trpkog okusa koji ima i brojna ljekovita svojstva. Klinčići sadrže eugenol moćni anestetik i antiseptik koji zaustavljaju bol, a istovremeno čisti usta te se od...
Čorba od ječma ili geršle je idealno jelo koje će vas ugrijati u zimskim danima, a i doprinijeti vašem zdravlju. Ječam je žitarica bogata vlaknima i proteinima, koja sadrži i dobre ugljikohidrate, fosfor, kalij i vitami...
Grah je jelo koje mnogi obožavaju, i to u svako doba godine. No, nekada baš ne ispadne onakav kakav smo željeli. // Donosimo vam recept s kojim nema greške. Grah na starinski način vrlo je jednostavno napraviti, a uvij...
Kurkuma je jedna od biljaka koja nosi mnoge dobrobiti za zdravlje. Smatra se jednim od najzdravijih začina u prirodi. Poznata je i kao kraljica začina, jer posjeduje antibakterijska, antiupalna i detoksifikacijska svojstva. Ujedno,...
Kurkuma je, kao što ste možda pretpostavili, biljka iz porodice đumbira, i raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korijena radi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu. Upravo je taj začin poznat diljem svije...
/ Najkomentiranije
Osobe sa ovom krvnom grupom bi trebale izbjegavati kafu i alkohol
Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu svečanom sjednicom obilježila 44. godišnjicu djelovanja
Ambasador Alkalaj se sastao sa američkim kongresmenima: Upozorio na opasan narativ Maxa Primorca
Novogodišnji horoskop: Ova 3 znaka 2026. čekaju nevjerovatne promjene
Možete li oboriti rekord: Pronađite kockicu sa 7 tačkica za manje od 11 sekundi
Grupa Film i legendarni hit: "Pjevajmo do zore"
Oručević: "Stid me je kada vidim naše predstavnike u društvu radikala poput Primorca i Zovko"
Asad iz Gaze: Poplave i uništena kanalizacija ugrožavaju živote, djeca najugroženija
Jasmin Šaljić: "Konkurs za prosvjetne radnike mora biti poništen"
Pokrenuta istraga u MUP-u HNK zbog koruptivnih radnji
Sukob između Tajlanda i Kambodže se nastavlja: Trump tvrdi da su obje strane spremne za mir"
Večerašnji susret KK Bosne i Cedevite Olimpija: Prilika Studenata za veliki povratak
Važna obavijest za građane: Obustavljen tramvajski saobraćaj zbog kvara
Ruski napad na luke u Ukrajini: Pogođeni turski brodovi u Čornomorsku i Odessi
Maestralna partija Jusufa Nurkića: Njegov double-double donio pobjedu Utah Jazzu