Ovih pet začina poboljšava probavu, smanjuje nadutost i upale
Nije neuobičajeno da se počnemo brinuti o svome zdravlju tek kad se počnemo osjećati loše. Naravno, to je razumljivo, ali nije baš dobro. Postoji toliko navika koje možemo uklopiti u svoj dan kako bismo održali svoje zdravlje prije nego što se tegobe uopće pojave. Odlična vijest je da su te navike jednostavne.
Ako ste skloni nadutosti, možete pripremiti jela s namirnicama koje vam mogući pomoći u ubrzavanju probave. Jedan od najukusnijih načina da to učinite jest da se osigurate začinima koji su ugodni za crijeva.
Gastroenterologinja dr. med. Kenneth Brown preporučuje ove začine kako biste obogatili svoje obroke i zaobišli probavne tegobe:
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Kurkuma
Poznata i kao zlatni začin, kurkuma je jedan od najjačih protuupalnih začina u svijetu, i to zahvaljujući svom aktivnom sastojku, kurkuminu. Njegove dobrobiti su razne, od jačanja mozga do pomoći kod tjeskobe, artritisa i oporavka od tjelovježbe.
Nije svejedno: Treba li soliti na početku ili kraju kuhanja?
"Neka istraživanja sugerišu da bi također mogla imati benefite za zdravlje crijeva, uključujući smanjenje upale i olakšanje simptoma kod oboljelih od sindrom iritabilnog crijeva", ističe dr. Brown za Well+Good.
Pregledom iz 2022. godine utvrđeno je da kurkuma i kurkumin mogu smanjiti ozbiljnost simptoma kao što je bol u trbuhu, bilo da se koriste samostalno ili uz lijekova za IBS. Ako želite moćnog borca protiv upala, ne zaboravite upariti kurkumu s crnim biberom. Naime, crni papar povećava bioraspoloživost kurkumina za nevjerovatnih 2000 posto. Uz to, oba začina imaju važne antioksidanse, protuupalna svojstva i dobri su borbi protiv različitih bolesti. Kurkuma i crni biber mogu biti ključni sastojci uz zdravu prehranu u prevenciji karcinoma.
Đumbir
Vjerovatno niste previše iznenađeni što je đumbir na popisu začina koji održavaju probavni sistem. Možda već i koristite čaj od đumbira kao učinkoviti kućni lijek za želučane tegobe.
Priroda u domu: Evo kako uzgojiti začinsko bilje u zatvorenom prostoru
"Ovaj je začin poznat po svojim probavnim svojstvima te može pomoći u smanjenju nadutosti i drugih probavnih smetnji. Uz to je prirodno protuupalno sredstvo", navodi dr. Brown.
Đumbir u svom korijenu sadrži brojne antioksidanse kao što su terpenoidi, alkaloidi, polifenoli iz korijena te beta-karoten i askorbinsku kiselinu kojima obiluje jestivo lišće. Antioksidansi djeluju na više načina, neutrališu slobodne radikale, razgrađuju perokside i sl., a to su važni mehanizmi borbe protiv hroničnih bolesti. Pregled iz 2019. godine navodi da je đumbir također dovoljno moćan da smanji grčeve, spriječi nadutost, ubrza pražnjenje želuca i ublaži mučninu. Drugim riječima, odlično ga je imati u kuhinji.
Korijander
"Ovaj začin je bogat antioksidansima i pokazalo se da ima protuupalna svojstva. Također može biti koristan za probavu, za smanjenje nadutosti i poboljšanje pražnjenja crijeva", kaže dr. Brown.
U olupini broda na Baltičkom moru pronađeni 500 godina stari začini
Prema pregledu iz 2022. godine, ovaj začin može smanjiti nadutost, ublažiti proljev, probavne smetnje i mučninu stimulirajući jetru da poveća izlučivanje žuči i drugih probavnih enzima koji pojačavaju djelovanje probavnog sustava, skraćujući tako vrijeme prolaska hrane kroz gastrointestinalni trakt. Uz to, korijander je bogat antioksidansima, poput vitamina C i vitamina A. Vitamin A održava zdravlje očiju i kostiju, dok vitamin C održava imunitet. Isto tako, sadrži kvercetin, moćni flavonoid s antivirusnim i protuupalnim svojstvima koji održava zdravlje dišnih organa i sinusa.
Komorač
To je ukusno mediteransko povrće i začin te prava riznica nutrijenata, a zbog toga bi sasvim sigurno trebao češće biti na našem stolu.
"Komorač ima okus sličan sladiću i često se koristi za bolju probavu. Može pomoći u smanjenju nadutosti i poboljšanju ukupne probavne funkcije", kaže dr. Brown.
Mnogi su je i danas konzumirali: Pogledajte šta je proglašeno "otrovnom biljkom 2023."
Ako se borite sa sindromom iritabilnog crijeva, možda biste trebali upariti komorač s kurkumom u salati, supi ili nekom drugom receptu po vašem izbor. Naime, nasumično kontrolno ispitivanje iz 2016. godine pokazalo je da je ovaj duo značajno poboljšao simptome i kvalitetu života sudionika s blagim do umjerenim IBS-om.
Cimet
Ovaj začin nije samo ukusan nego i jako zdrav jer ima antioksidativna i protuupalna svojstva.
"Također može imati koristi za zdravlje crijeva, a neka istraživanja sugerišu da može pomoći u smanjenju nadutosti i poboljšanju probave", kaže dr. Brown.
Jedan gram košta 40 KM, a dvojica prijatelja iz Dalmacije jedini su koji ga uzgajaju
Naučne studije opisuju njegovo antioksidativno, protugljivično, protuupalno i antikancerogeno djelovanje. U studijama se pokazalo da cimet ima velik potencijal u sprečavanju i liječenju neurodegenerativnih tegoba potenciranih upalnim promjenama. Općenito, analizirajući zaključke brojnih studija, može se zaključiti kako je cimet, od svih desertnih začina, najbogatiji antioksidansima, piše Zivim.gloria.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.