U olupini broda na Baltičkom moru pronađeni 500 godina stari začini

0
Radiosarajevo.ba
U olupini broda na Baltičkom moru pronađeni 500 godina stari začini
Foto: Pexels / Začini / Ilustracija

Grupa arheologa pronašla je "jedinstveni" sanduk s dobro očuvanim začinima, od šafrana do bibera i đumbira, u olupini kraljevskog broda koji je prije više od 500 godina potonuo u Baltičkom moru blizu Švedske.

Olupina broda Gribshund, koji je bio vlasništvo kralja Hansa od Danske i Norveške, ležala je na morskom dnu od 1495. godine kad je potonuo vjerovatno nakon požara, a monarh je u to vrijeme bio na političkom sastanku u Švedskoj.

Olupinu broda pronašli su sportski ronioci još 60-ih godina, no sporadična istraživanja provedena su zadnjih nekoliko godina.

Otvara se ski sezona na olimpijskoj ljepotici: Noćno skijanje na Bjelašnici u subotu - besplatno

Otvara se ski sezona na olimpijskoj ljepotici: Noćno skijanje na Bjelašnici u subotu - besplatno

U prethodnim izronima na površinu su izvučeni veliki predmeti kao što su pramčana ukrasna glava te drvo. U novijim istraživanjima koje vodi Brendan Foley, naučnik arheolog sa univerziteta Lund, pronađeni su začini zakopani u sedimentima.

"Baltik je čudan - niska razina kisika i mali postotak slanosti, niska temperatura, toliko organskih tvari tako je dobro očuvano u Baltičkom moru što ne bi bilo moguće u okeanskom svijetu", rekao je Foley, ali smatra svejedno "izvanrednim da su začini pronađeni u tako dobrom stanju".

Začini su bili statusni simbol, jer samo su bogati ljudi mogli priuštiti svojem nepcu dodatke jelu poput šafrana ili klinčića koji su se uvozili u Evropu. Vjerovatno su začini putovali s kraljem Hansom dok je bio na sastanku u Švedskoj, piše Jutarnji.

Naučnik sa Univerziteta Lund, Mikael Larsson, koji je proučavao ovo otkriće, posebno je zadivljen šafranom.

"Ovo je jedini arheološki kontekst u kojem je pronađen šafran. Zato je ovo jedinstveno i vrlo posebno otkriće".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije