Supernamirnica: Znate li šta su paski?

0
Radisarajevo.ba
Supernamirnica: Znate li šta su paski?
Foto: Coolinarika / Paski

Krem supe, pesta, rižoti, salate - biljka sa ogromnim potencijalom, znate li o čemu se radi? 

Nusproizvod bijelog luka jesu paski - zeleni travnati dio formiran u stabljiku često se definiše kao mladi izdanak bijelog luka, što je pogrešno. Paski su stabljike cvijeta bijelog luka čija je sezona od kraja aprila do kraja maja. Amaterski vrtlari znaju da je prilikom uzgoja bijelog luka potrebno počupati stabljičasti dio jer ako to ne učinite, svi sokovi i energija dižu se putem stabljike kako bi formirali cvijet. Iz tog se razloga "zeleni" dio čupa kako bi se bijeli luk mogao formirati u zemlji.

Paski su se najčešće bacali na stranu za dobivanje gnojiva bez ikakve dodatne upotrebne vrijednosti.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Ipak, vjeruje se da je za gladi neko ipak sačuvao paski, termički ih obradio i zapravo dobio još jednu namirnicu sigurnu za prehranu. Budući da se radi o nusproizvodu bijelog luka, paski obiluju vitaminom C, željezom i svim nutrijentima koje ima bijeli luk, uključujući i one za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Izgledom pomalo podsjećaju na šparoge, ali je ipak potrebna duža termička obrada zbog izraženije žilavosti, celuloznosti i vlakana.

Paski je najbolje kuhati tri do četiri minute, a potom uroniti u hladnu vodu s ledom kako bi se održala žarkozelena boja. Nakon toga mogu se tretirati kao šparoge - može ih se nakratko okrenuti na masnoći na tavi, ubaciti u pesto ili salatu. Budući da se radi o nusproizvodu bijelog luka, ovog zelenja ima posvuda. 

Paski ćete teško naći u prodaji na tržnicama, osim, naravno, ako ne živite u okolici Rijeke u Hrvatskoj, gdje su paski najzastupljeniji. 

Što se tiče jela, najpoznatiji su paski na salatu s kuhanim jajem, a za malo konkretniji recept možete ubaciti piletinu, koji još možete nadograditi dodavanjem umaka hollandaise. Ako pripadate u kategoriju kućnih amaterskih chefova, dobro je znati da paski nisu neutralnog okusa poput šparoga, nego imaju karakterističnu notu bijelog luka, prenosi Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije