Lako uzgojive začinske biljke koje čine čuda za vaše zdravlje, a jedna se posebno ističe
Upotreba začinskog bilja u kulinarstvu ne samo da pridonosi okusu, boji i mirisu jela, već i ima povoljan utjecaj na zdravlje. Osim što obogaćuju jelovnik, začinske biljke potiču apsorpciju nutrijenata, snižavaju krvni pritisak, reguliraju razinu holesterola, smanjuju upalne procese i jačaju imunološki sistem.
Peršin, kadulja, lovor i ljuta paprika su neke od najkorisnijih začinskih biljaka koje se lako mogu uzgajati.
Evo kako ove biljke mogu pridonijeti vašem zdravlju:
Peršin
- Bogat vitaminom C i željezom.
- Pomaže u smanjenju nadutosti i jača imunološki sistem.
- Čaj od peršina koristan je za smirivanje prehlada i infekcija mokraćnog trakta.
Kadulja
- Posjeduje antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.
- Koristi se kod upala, bolesti usne šupljine, grla, kašlja i bronhitisa.
- Može pomoći uravnotežavanju hormona kod žena.
Lovor
- Poznat po ljekovitim svojstvima.
- Koristi se za pripremu sirupa koji potiče iskašljavanje kod grlobolje.
- Često se koristi kao začin u kulinarstvu.
Ljuta paprika
- Bogata mineralima i vitaminima, posebice vitaminom C.
- Sadrži kapsaicin, tvar s ljekovitim učincima.
- Pomaže u liječenju upalnih procesa, podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema, potiče mršavljenje i sprječava čir na želucu.
Ove začinske biljke mogu se lako integrirati u svakodnevnu prehranu, pružajući ne samo gastronomski užitak već i potporu vašem općem zdravlju, piše Klik.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.