Ovih sedam namirnica nemojte podgrijavati! Upozorenje stručnjaka o potencijalnim opasnostima

0
Radiosarajevo.ba
Ovih sedam namirnica nemojte podgrijavati! Upozorenje stručnjaka o potencijalnim opasnostima
Foto: Unsplash / Ilustracija / Hrana u zamrzivaču

Sinoćnja večera može biti slamka spasa kada vam treba topao i gotov ručak, ali dobro razmislite prije nego što podgrijete ovu hranu.

Jedina stvar koja je bolja od sjedenja uz domaći obrok jest ponovno uživanje u njemu sljedeći dan. Ali čak i najukusniji ostaci mogu predstavljati opasnost. Ovo je hrana koju nikako ne biste smjeli podgrijavati, piše Reader's Digest.

Jaja:

"Jaja gotovo uvijek sadrže salmonelu", kaže dr. Kantha Shelke, stručnjakinja za hranu. Neke metode koje se koriste za kuhanje jaja zahtijevaju blagu toplinu kratko vrijeme, što možda neće ubiti bakterije. Ostavljanje jaja na sobnoj temperaturi recept je za te bakterije da se razmnože do štetnih razina. Osim toga, svježa jaja uvijek su boljeg okusa i brzo se spremaju.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Cikla:

Istraživanja pokazuju da dušikov oksid u cikli može imati pozitivan utjecaj na tjelovježbu kao i na krvni pritisak. Ali ti isti spojevi loše reaguju na toplinu. "Kada se hrana bogata nitratima kuha pa se ne ohladi pravilno, nego se dodatno zagrije, nitrati se mogu pretvoriti u nitrite, a zatim u nitrozamine, od kojih su neki poznati kao kancerogeni”, kaže Shelke. Isto bi moglo vrijediti i za repu, još jedno korijensko povrće bogato nitratima.

Krompir:

Iako se kuhaju na visokoj temperaturi i duže od jaja, krompiri mogu biti rizični ako se ohlade i čuvaju na sobnoj temperaturi. To potencijalno može potaknuti rast Clostridium botulinum, bakterije koja uzrokuje botulizam, kaže Shelke. Osim toga, krompir je također među namirnicama koje ne biste trebali zagrijavati u mikrovalnoj pećnici.

Istraživanja kažu: Ovu hranu redovno jedite i smanjite rizik od srčanog udara, holesterola...

Istraživanja kažu: Ovu hranu redovno jedite i smanjite rizik od srčanog udara, holesterola...

Špinat:

Poput cikle, špinat je još jedna namirnica bogata nitratima koja se često poslužuje kuhana. Kako biste izbjegli pretvaranje nitrata u ovom zelenom lišću u potencijalno kancerogene nitrozamine, svoj špinat možete poslužiti sirov ili lagano pirjan. Također je važno napomenuti da nitriti, još jedan nusproizvod zagrijavanja hrane bogate nitratima, nisu sigurni za dojenčad mlađu od šest mjeseci.

Riža:

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća brojna trovanja hranom su bila povezana s ostacima riže. To je dovelo do povećane svijesti o tome da riža sadrži mikroorganizam nazvan Bacillus cereus koji se razmnožava na sobnoj temperaturi. To ne znači da morate baciti svu nepojedenu hranu – samo se pobrinite da je brzo spremite u frižider.

Piletina:

Kao i jaja, sirova piletina ima tendenciju sadržavati salmonelu, a vrijeme i niske temperature recept su za katastrofu jer se te bakterije razmnožavaju. Najbolji način da to izbjegnete jest da se pobrinite da unutrašnja temperatura vaše piletine dosegne 74 stepeni.

Plodovi mora:

Svježa riba veoma je zdrava i većina nas ne jede je dovoljno, ali riba se vrlo lako može pokvariti. Bakterije koje mogu prouzročiti bolest brzo rastu na visokim temperaturama (između 4 i 60 stepeni). Čak i temperatura okoline u prostoriji može utjecati na to. Nikada ne ostavljajte plodove mora izvan frižidera duže od dva sata ili duže od sat vremena kada su temperature iznad 35 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije