Istraživanja kažu: Ovu hranu redovno jedite i smanjite rizik od srčanog udara, holesterola...

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanja kažu: Ovu hranu redovno jedite i smanjite rizik od srčanog udara, holesterola...
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Rak dojke je najučestaliji maligni tumor u žena i prvi uzrok smrti od maligne bolesti u ženskoj populaciji u svijetu, a godišnje u našoj zemlji od te bolesti umire više od 800 žena. Novo istraživanje otkriva da bi lanene sjemenke mogle smanjiti rizik za obolijevanje od te opake bolesti.

Tako je barem pokazalo istraživanje naučnika iz Nebraske i Kanade koji su ženkama miševa dali otopinu ulja sjemenki lana koja sadrži lignane, tvari prisutne u namirnicama bogatim vlaknima, kao što su žitarice, sjemenke i orašasti plodovi te u pićima poput kafe.

Oni su otkrili da sjemenke lana djeluju poput okidača za vezu između mikrobioma crijeva i mikro RNA molekula mliječne žlijezde, koje su povezane s rastom stanica raka dojke. Ženke miševa koje su dobile ulje lanenih sjemenki imale su manji rizik za razvoj raka dojke

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

"Ako se ovo otkriće potvrdi, mikrobiota će postati novi alat za prevenciju raka dojke putem prehrambenih intervencija", rekla je dr. Elena M. Comelli, autorica istraživanja i profesorica na Odjelu za nutricionističke znanosti Univerziteta u Torontu, piše Živim.

Ostale dobrobiti lanenih sjemenki

Otkrijte čuda japanske jabuke: Poznata po svojim ljekovitim svojstvima

Otkrijte čuda japanske jabuke: Poznata po svojim ljekovitim svojstvima

Već je prije dokazano da lignani kod žena koje su prošle menopauzu dovode do proizvodnje manje aktivnih oblika estrogena, a smatra se da to ujedno smanjuje i rizik za razvoj raka dojke.

Druge žitarice, poput ječma, raži, zobi, pšenice i prosa također sadrže visoke razine lignana, a u većim količinama oni su prisutni i u drugim sjemenkama i orašastim plodovima, kao i u nekim napicima, poput kafe, čaja i vina. Ovo najnovije istraživanje potvrdilo je rezultate drugih, nedavnih istraživanja koji sugeriraju da sjemenke lana smanjuju rizik za razvoj raka

Sjemenke lana bogate su višestruko nezasićenim masnim kiselinama, vlaknima, manganom, magnezijem, cinkom, vitaminom B6, željezom i folatom, a sve to poboljšava metabolizam, probavu i imunološki sistem.

Bogate su i omega-3 masnim kiselinama, što je vrlo važno za vegane ili pojedince koji ne jedu plodove mora. Pospješuju razvoj neurona i reguliraju funkcionisanje mozga. Za cjelokupno poboljšanje zdravlja mozga, dovoljne su jedna do dvije supene kašike lanenih sjemenki dnevno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije