Stručnjak preporučuje ovih pet namirnica koje pomažu održati mozak mladim

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak preporučuje ovih pet namirnica koje pomažu održati mozak mladim
Pixabay / Ilustracija

Mozak ima izrazito važnu funkciju, on kontroliše funkcionisanje vašeg tijela, komunikaciju, donošenje odluka i sposobnosti rješavanja problema.

Zapravo, on je najcjenjeniji organ u tijelu. Dakle, prirodno je implementirati zdrave navike kako biste svoj mozak održali u vrhunskoj formi, a ova vam hrana može pomoći u održavanju mozga mladim. 

Savjete donosi dr. Brett Osborn, certificirani neurohirurg, šef odjela u medicinskom centru St. Mary’s, te predsjednik i osnivač Senolytixa, ustanove za preventivnu zdravstvenu njegu i sprečavanje starenja u West Palm Beachu na Floridi, prenosi nam EatThisNotThat.

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Ova hrana, koju i sam redovno konzumira, pomaže održavati njegov mozak mladim i zdravim, a na to potiče i ostale.

"Kao i tijelo, mozak zahtijeva odgovarajuću prehranu kako bi optimalno funkcionisao", ističe dr. Osborn.

Voće koje se koristi kao povrće: Štiti mozak, srce i ima antikancerogena svojstva

Voće koje se koristi kao povrće: Štiti mozak, srce i ima antikancerogena svojstva

"Srećom, priroda nudi niz namirnica koje nisu samo ukusne, već i korisne za zdravlje mozga. Primijetit ćete da većina navedenih namirnica ublažava upalu koja je glavna podloga procesa starenja i nezaraznih bolesti povezanih sa starenjem koje ne utječu samo na mozak, već i na tijelo", dodao je.

Borovnice

Dr. Osborn objašnjava da su borovnice su bogate antioksidansima zvanim antocijanini, koji pomažu u zaštiti mozga od oksidativnog stresa i upala. Studije pokazuju da redovna konzumacija borovnica može poboljšati pamćenje i odgoditi kognitivni pad povezan sa starenjem.

Borovnice je lako implementirati u prehranu jer mogu postati dio kaše ili dodatak pahuljicama, a možete ih jesti sirove i lako ponijeti sa sobom.

Riba

Masnija riba poput skuše, lososa i sardina sadrži obilje omega-3 masnih kiselina koje imaju protuupalna svojstva. "Ove esencijalne masnoće ključne su za održavanje zdravlja mozga i povezane su s poboljšanim pamćenjem, regulacijom raspoloženja i smanjenim rizikom od kognitivnog pada", ističe dr. Osborn.

Stručnjak je ovdje istaknuo važnost omega-3 masnih kiselina, a pošto ne voli okus ribe, uzima suplemente kako bi to nadoknadio. Stoga, ako i vi ne volite ribu postoji alternativa i za vas.

Niste ljubitelj paradajza? Uključit ćete ga u svoju prehranu nakon što saznate koliko je zdrav

Niste ljubitelj paradajza? Uključit ćete ga u svoju prehranu nakon što saznate koliko je zdrav

Lisnato povrće

Lisnato povrće glavna je namirnica većine dijeta, ali povrće poput kelja i špinata puno je antioksidansa, minerala i vitamina koji su sjajni za zdravlje vašeg mozga, a dr. Osborn naglašava kako ono promiče zdravu funkciju mozga smanjujući upale i poboljšavajući kognitivne performanse.

Kelj

Jaja

Jaja su jednostavna za pripremu, a možete ih implementirati u svaki obrok. Zapravo, jaja sadrže kolin, koji je bitan nutrijent koji proizvodi acetilkolin, neurotransmiter važan za pamćenje i kognitivnu funkciju.

Brokula

Ovo povrće često je na lošem glasu, ali je jako zdravo za vaš um i tijelo. Kako ističe stručnjak, brokula sadrži spojeve poput sulforafana, koji su povezani sa smanjenjem upale i poboljšanjem zdravlja mozga. Dr. Osborn Dodatno ističe da je sulforafan također kemopreventivno sredstvo protiv raka, posebno za rak dojke, piše Idesh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije