Niste ljubitelj paradajza? Uključit ćete ga u svoju prehranu nakon što saznate koliko je zdrav

0
Radiosarajevo.ba
Niste ljubitelj paradajza? Uključit ćete ga u svoju prehranu nakon što saznate koliko je zdrav
Pixabay / Paradajz

Dodavanje paradajza u vašu prehranu može biti vrlo korisno za zdravlje.

Crven, sočan i prepun nutritivnih blagodati, paradajz je ne samo redovna namirnica u kuhinji, već i pravo blago za naše zdravlje. U ovom tekstu istražit ćemo širok spektar benefita koje nam pruža ovaj raznoliki plod.

Od jačanja imunog sistema do očuvanja zdravlja srca, paradajz je više od običnog sastojka u jelima – on je pravi saveznik na putu ka optimalnom zdravlju. Ako ste neko ko ga već uključuje u svoju prehranu, morate znati kakve nevjerojatne stvari čini vašem tijelu. 

Milić Vukašinović prozvao Bregovića: "Ko se druži sa mekinjama, pojedu ga svinje"

Milić Vukašinović prozvao Bregovića: "Ko se druži sa mekinjama, pojedu ga svinje"

Bogat je antioksidansima

Paradajz je pun antioksidansa, uključujući likopen, koji pomaže neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu i može smanjiti rizik od hroničnih bolesti. To je posebno dobro tokom sezone zagađenja zraka.

Dobar je za srce

Visoki nivo kalija u paradajzu doprinosi zdravlju srca jer pomaže u regulaciji krvnog pritiska i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. To može smanjiti rizik od srčanog udara.

Ne morate ih bacati: Tri metode zamrzavanja paradajza za brze i ukusne obroke

Ne morate ih bacati: Tri metode zamrzavanja paradajza za brze i ukusne obroke

Čini vašu kožu boljom

Paradajz sadrži vitamine A i C koji su neophodni za zdravlje kože. Ovi vitamini doprinose proizvodnji kolagena, potiču elastičnost kože i sprečavaju znakove starenja. Mnogi preporučuju čak i vanjsku upotrebu na koži.

Pomaže u prevenciji raka

Snažan antioksidans likopen u paradajzu povezan je s nižim rizikom od određenih vrsta raka, naročito raka prostate, kod muškaraca.

Dobar je za kosti

Paradajz je dobar izvor vitamina K i kalcija, podržava zdravlje i gustoću kostiju. Ove su hranjive tvari ključne za održavanje jakih i zdravih kostiju. Za ljude koji imaju bolove u zglobovima, ovo je sjajno za poboljšanje.

Dobar je za vaš vid

Visoki nivoi vitamina A i luteina u rparadajzu doprinose zdravlju očiju. Pomažu u sprečavanju degeneracije makule povezane sa starenjem i održavaju dobar vid. Dakle, ako imate loš vid, ovo je najbolje za vas.

Ilustracija

Ima protuupalna svojstva

Paradajz sadrži različite spojeve s protuupalnim svojstvima, koji pomažu u smanjenju upale u tijelu, koja je povezana s raznim hroničnim bolestima.

Reguliše šećer u krvi

Sadržaj kroma u paradajzu pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, što ih čini korisnim dodatkom dijetama usmjerenim na prevenciju ili upravljanje dijabetesom. Dijabetičarima se preporučuje svakodnevna konzumacija paradajza.

Poboljšava probavu

Vlakna u paradajzu podupiru zdravlje probavnog sistema pospješujući redovno pražnjenje crijeva i sprečavajući zatvor. To može pridonijeti zdravom crijevnom mikrobiomu.

Pomaže u detoksikaciji

Paradajz ima visok sadržaj vode, što pridonosi hidrataciji. Osim toga, sadrži spojeve koji podržavaju funkciju jetre, pomažući u prirodnim procesima detoksikacije tijela.

Sadrži kompleks vitamina B

Paradajz sadrži esencijalne vitamine B poput niacina, riboflavina i B6, koji igraju ulogu u energetskom metabolizmu, zdravlju živčanog sistema i stvaranju crvenih krvnih stanica. Uključivanje paradajza u vašu prehranu može ponuditi niz zdravstvenih prednosti, podržavajući sve, od zdravlja srca do vitalnosti kože i više od toga, piše India Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije