Bogate vitaminima: Najzdravije zimske namirnice za podizanje imuniteta

0
Radiosarajevo.ba
Bogate vitaminima: Najzdravije zimske namirnice za podizanje imuniteta
Pixabay / Ilustracija, namirnice

Kako biste povećali nivo energije, ali i osnažili imuni sistem, važna je raznolika i sezonska prehrana.

U zimskom se periodu prehrana razlikuje od one u proljetnom ili ljetnom, kada imamo veću želju za hranom koja će nas ugrijati i više zasititi. Zašto je to tako?

Naime, zbog hladnoće i promjene vremena naš organizam doživljava razne fiziološke promjene u percepciji okoline i udovoljavanju fizioloških potreba. Dolazi do promjena u količini energije, brzini metabolizma i želji za jačom hranom.

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Stoga birajte sezonske namirnice bogate vitaminom C i vitaminom A (poput tikve, mrkve, kiselog kupusa i kisele repe).

Obratite pažnju na dovoljan unos vitamina D kojeg zbog zimskog perioda često nedostaje u našem organizmu.

Preporučeno je da se na jelovniku nalazi supa ili varivo, jer osim što će vas ugrijati, pružit će vam brojne hranjive tvari, hidrataciju i potrebnu energiju, navodi Lupilu.

Spremite biljke za zimu: Jednostavni savjeti za njegu tokom niskih temperatura

Spremite biljke za zimu: Jednostavni savjeti za njegu tokom niskih temperatura

Također, pripazite na dovoljan unos proteina i biljnih vlakana, kao što su sjemenke tikve, brokula, kiseli kupus, ječam, riba i slično.

Evo koje namirnice se preporučuju tokom zime: 

Tikva

Tikva je niskokalorična namirnica koja privlači svojom neodoljivom bojom i okusom te obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima:

  • vitaminom A
  • vitaminom C
  • vitaminom E
  • vitaminima B skupine
  • vitaminom K
  • kalijem
  • kalcijem
  • željezom
  • fosforom
Tikva

Brokula 

Brokula pripada porodici kupusnjača koje imaju blagotvoran učinak na naše zdravlje. Jedna od tvari koja se nalazi u brokuli, a koju krasi blagotvoran učinak na zdravlje je sulforafan – biljna tvar koja nastaje iz glukorafanina uz pomoć enzima mirozinaze.

Uz sulforafan, brokula je bogata i:

  • prehrambenim vlaknima
  • vitaminom C
  • vitaminom K
  • kalcijem
  • kalijem
  • željezom
Važnost beta karotena: Prirodno 'čudo' koje unaprjeđuje zdravlje očiju, imunološki sistem i kožu

Važnost beta karotena: Prirodno 'čudo' koje unaprjeđuje zdravlje očiju, imunološki sistem i kožu

Kukuruz

Kukuruz spada u kategoriju najpopularnijih žitarica na svijetu te se može konzumirati kao povrće, cjelovita žitarica, brašno ili kao krupica.

Svakako možemo reći da je kukuruz hranjiva namirnica jer sadrži:

  • vitamin C
  • vitamin A
  • tiamin
  • folnu kiselinu
  • magnezij
  • željezo
  • fosfor
Kukuruz

Kiseli kupus

Kiseli kupus nastaje postupkom mliječno-kiselinske fermentacije. Ovom fermentacijom nastaje mliječna kiselina koja štiti kupus od kvarenja, ali mu daje i karakterističan okus i miris.

Kiseljenjem kupusa on postaje lakše probavljiv, a bogat je probioticima, vitaminom C i željezom.

Mandarina

Prva asocijacija na jesen i zimu je konzumacija citrusnog voća, posebno mandarina. Osim što su ukusne, naš su saveznik u borbi protiv prehlade i gripe – bogate su vitaminom C, ali i bioflavonoidima.

Osim vitamina C, sadrže i beta-kriptoksantin koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A.

Mandarine

Ječam

Ječam je bogat izvor vlakana – beta glukana, molibdena, selena i mangana, ali i lignana koji su povezani sa manjim rizikom od razvoja raka i srčanih bolesti.

Kako bismo povećali probavljivost ječma, važno ga je namočiti jer se na taj način povećava iskoristivost proteina, vitamina i minerala.

Mahunarke

Mahune pripadaju skupini mahunarki, a osim što sadrže bjelančevine, bogat su izvor prehrambenih vlakana, vitamina K i željeza.

Bijeli luk

Bijeli luk je vrlo popularna namirnica koja se koristi širom svijeta zbog specifičnog okusa i mirisa. Od davnina se koristi zbog ljekovitih svojstava koje duguje alicinu, aminokiselinama, enzimima i mineralima.

Bijeli luk

Repa

Repa spada u porodicu kupusnjača te je odličan izvor vitamina C te glukozinolata. Možemo je koristiti sirovu, ukiseljenu, kuhanu ili pečenu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije