Važnost beta karotena: Prirodno 'čudo' koje unaprjeđuje zdravlje očiju, imunološki sistem i kožu

0
Radiosarajevo.ba
Važnost beta karotena: Prirodno 'čudo' koje unaprjeđuje zdravlje očiju, imunološki sistem i kožu
Foto: Pinterest / Ilustracija

Beta karoten je prirodan biljni pigment i antioksidans koji pripada skupini karotenoida, a nalazi se u narandžastom, žutom, crvenom, i ponekad zelenom povrću, kao i voću. Dijetetičarka Ekta Singhwal objašnjava da naše tijelo pretvara beta karoten u vitamin A, koji je ključan za očuvanje zdravlja i jačanje imuniteta.

Evo kako beta karoten može doprinijeti vašem zdravlju:

Zdravlje očiju:

Vitamin A, koji proizlazi iz beta karotena, ključan je za pravilno funkcioniranje retine, unutarnje ovojnice oka, čime održava dobar vid.

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Smanjenje rizika od hroničnih bolesti:

Beta karoten djeluje kao snažan antioksidans, pomažući neutralizirati slobodne radikale i smanjujući tako rizik od hroničnih bolesti, uključujući one povezane sa srcem.

Jačanje imunog sistema:

Kao biljni pigment i antioksidans, beta karoten doprinosi snažnom imunitetskom sistemu, jačajući obranu tijela od infekcija i bolesti.

Jačanje kognitivnih funkcija:

Istraživanja su pokazala da kombinacija beta karotena s drugim antioksidativnim nutrijentima, poput vitamina C, E, i cinka, može igrati važnu ulogu u poticanju kognitivnih funkcija kao što su učenje, jezik i pamćenje.

Ovaj domaći lijek pomoći će vam da se riješite kašlja: Potrebne su samo dvije namirnice

Ovaj domaći lijek pomoći će vam da se riješite kašlja: Potrebne su samo dvije namirnice

Zdravlje kože:

Beta karoten štiti kožu od štetnih UV zraka te joj pruža zdravi sjaj, doprinoseći općenito zdravlju kože.

Dnevne preporuke za unos beta karotena variraju, ali se obično kreću između 3000 do 6000 mikrograma kod odraslih osoba.

Važno je napomenuti da pretjerana suplementacija beta karotenom može dovesti do stanja poznatog kao karotenemija, što uzrokuje žućkasto-narančastu boju kože, ali nije opasno. Dijetetičarka Singhwal upozorava da pušači trebaju izbjegavati visoke doze beta karotena, jer to može povećati rizik od raka pluća.

Također, neki lijekovi i sastojci poput mineralnog ulja, niacina i lijekova za snižavanje kolesterola mogu utjecati na razinu beta karotena u tijelu. Stoga je važno biti oprezan pri uzimanju suplemenata i obratiti pažnju na interakcije s drugim tvarima. Ako preferirate prirodni unos beta karotena, birajte hranu poput mrkve, slatkog krompira, bundeve, špinata, kelja, manga, marelica i brokule, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije