Stručnjaci preporučuju: Ovo voće čuva zdravlje šećera u krvi

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci preporučuju: Ovo voće čuva zdravlje šećera u krvi
Foto: Pixabay / Borovnice

Ako imate preddijabetes ili dijabetes, ključno je odabrati hranu koja minimalno utječe na razinu šećera u krvi, a među voćem, borovnice se ističu kao izvrsna opcija.

Prema stručnjacima za prehranu, iako možemo uživati u različitom voću, borovnice se izdvajaju jer imaju manje ugljikohidrata i prirodnog šećera u usporedbi s drugim voćem, što ih čini boljim izborom za kontrolu šećera u krvi.

Nutricionistica Jocelyne Loran ističe: "U usporedbi s drugim voćem, borovnice možete konzumirati u većim količinama."

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

U jednoj šolji borovnica, bilo svježih ili smrznutih, ima 22 grama ugljikohidrata i 15 grama šećera. Osim toga, borovnice su izvor vlakana (4 grama po šolji), što znači da se prirodni šećer polako apsorbira u krvotok.

Borovnice obiluju polifenolima, grupom hranjivih tvari s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima koja mogu pridonijeti općem zdravlju. Istraživanje iz 2023. godine potvrdilo je da polifenoli mogu pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti i poboljšati krvni tlak. Antocijanini, fitohemikalije koja borovnicama daje plavo-ljubičastu boju, također se povezuju sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2, srčanog udara i gojaznosti, prema pregledu iz 2020. objavljenom u magazinu Advances in Nutrition.

Borovnice su također izvrstan izvor drugih važnih nutrijenata poput vitamina C, koji podržava zdravu kožu i zacjeljivanje rana; vitamina K, koji igra ulogu u zgrušavanju krvi; te mangana, koji potiče metabolizam i održava snažne kosti i imunološki sistem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije