Da li su koristi hladnog tuša vrijedne potencijalnih rizika?

1
Radiosarajevo.ba
Da li su koristi hladnog tuša vrijedne potencijalnih rizika?
Foto: Unsplash / Ilustracija

Ledena tuširanja postala su popularna metoda za poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja, a mnogi stručnjaci tvrde da su prednosti hladnog tuširanja vrijedne prvotnog neugodnog osjećaja.

Za one koji nisu spremni potpuno se posvetiti ledenim kupkama ili krioterapiji, hladni tuševi mogu predstavljati način za postupno uvođenje u fizičke prednosti nižih temperatura vode.

Ledene kupke i hladni tuševi postali su popularni, posebno zahvaljujući holandskom rekorderu Wim Hofu, koji koristi jedinstvenu tehniku disanja kako bi podnosio temperature blizu smrzavanja tokom dužeg vremenskog razdoblja, prema Kyleu Zagrodzkyju, osnivaču i izvršnom direktoru OsteoStronga u Nashvilleu, Tennessee.

Mario, glumac magične misli

Mario, glumac magične misli

Zagrodzky, koji ima dugu karijeru u industriji zdravlja i fitnessa, uključuje terapiju hladnom vodom u svoju praksu.

Prednosti hladnih tuševa

"Hladna voda potiče cirkulaciju, poboljšava ukupnu prokrvljenost i potiče rad srca", rekao je Zagrodzky u e-mailu za Fox News Digital. Hladan tuš može biti posebno učinkovit nakon vježbanja jer smanjuje bol u mišićima i upalu.

Izloženost hladnoj vodi također može potaknuti otpuštanje endorfina, koji mogu smanjiti stres, ublažiti bol i trenutačno poboljšati raspoloženje, napomenuo je stručnjak.

"Osobno sam doživio transformirajući porast raspoloženja nakon hladnog tuširanja kad sam se osjećao emocionalno nisko i nedmotivirano", dodao je Zagrodzky. Hladni tuševi također mogu imati estetsku korist jer mogu pomoći zatezanju pora i poboljšati zdravlje kože i kose, dodao je.

"Još jedna neočekivana prednost je gubitak težine jer tijelo troši dodatne kalorije kako bi održalo tjelesnu temperaturu kada je izloženo hladnoći", rekao je.

Potencijalni rizici

Iako su hladni tuševi općenito sigurni za većinu zdravih odraslih osoba, mogu biti povezani s određenim rizicima, posebno za osobe s određenim medicinskim stanjima, upozorio je dr. Raj Dasgupta, glavni medicinski savjetnik Sleepopolisa u Kaliforniji.

"Izloženost hladnoći sužava krvne žile i može povećati rizik od povišenog krvnog pritiska, što može imati negativne učinke kod ljudi s bolestima srca, uključujući hipertenziju", rekao je Dasgupta za Fox News Digital.

Osobe koje su dijagnosticirane s kardiovaskularnim problemima, poput visokog krvnog pritiska i koronarne bolesti srca, možda bi trebale izbjegavati izlaganje hladnoći, budući da to može staviti dodatni pritisak na srce, upozorio je Dasgupta.

Osobe koje imaju hladni urtikarij (osip), što je reakcija kože na hladnoću, ili Raynaudov sindrom, koji uzrokuje utrnulost prstiju i nožnih prstiju kao odgovor na hladne temperature, trebale bi se konzultirati s liječnikom prije početka hladnih tuševa, savjetovao je.

Isto vrijedi i za žene koje su trudne ili doje.

Dasgupta dodaje: "Ako primijetite bilo kakve negativne nuspojave hladnih tuševa, odmah prestanite i razgovarajte sa svojim doktorom."

U nastavku je Dasguptaov vodič za temperature vode:

Ugodno hladno: Temperature vode između 10 i 20 stupnjeva Celzijusa (50 do 68 stupnjeva Fahrenheit) prikladne su za većinu ljudi.

Hladno: Temperature između 7 i 10 stupnjeva Celzijusa (45-50 stupnjeva Fahrenheit) pružaju osvježavajuće iskustvo.

Vrlo hladno: Temperature ispod 7 stupnjeva Celzijusa (45 stupnjeva Fahrenheit) izazovne su i prikladne za određene terapeutske ciljeve, poput smanjenja bolova u mišićima i upale. Dasgupta se slaže da je važno početi postepeno kako bi se tijelo prilagodilo hladnoj vodi.

"Mozete početi lagano smanjivati temperaturu vode svaki put kad se tuširate, a zatim postepeno povećavati trajanje", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije