Jeste li znali da jako ljuta hrana može utjecati na vaše zdravlje?

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali da jako ljuta hrana može utjecati na vaše zdravlje?
Foto: Pexels / Ilustracija

Doktorica je detaljno objasnila situacije u kojima bi trebalo ograničiti unos ljute hrane te navela korake koje treba poduzeti kako bi se olakšali simptomi nakon konzumacije začinjenih jela.

Jedan nedavni izazov na TikToku, u kojem je bio cilj izdržati što duže bez vode i hrane nakon konzumacije iznimno ljute hrane, završio je tragično, rezultirajući smrću tinejdžera. Dok još nije potpuno potvrđeno da je taj izazov bio uzrok smrti, postavlja se pitanje koliko je ljuta hrana stvarno opasna za zdravlje.

Doktorica Lisa Ganjhu pojasnila je da svako ima različitu toleranciju na ljutinu, a fiziološki odgovor uključuje znojenje, trnce na usnama i peckanje u ustima, što uzrokuje hemijski spoj kapsaicin, aktivni sastojak ljutih namirnica.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Problemi nastaju kod osoba s refluksom ili povećanom razinom želučane kiseline, što može uzrokovati žgaravicu, pa je preporučljivo ograničiti unos začinjene hrane u takvim slučajevima.

Što se tiče razlika u toleranciji na ljutu hranu, Ganjhu objašnjava da to ovisi o genetskoj predispoziciji, životnom iskustvu i učestalosti konzumacije takve hrane. Toleranciju može povećati češće konzumiranje ljute hrane, posebno ako smo na njoj odrasli.

Da li su koristi hladnog tuša vrijedne potencijalnih rizika?

Da li su koristi hladnog tuša vrijedne potencijalnih rizika?

Stručnjaci naglašavaju da nema stroge granice koju ne bismo smjeli prekoračiti kod ljutine hrane i tvrde da je malo vjerojatno da će vas samo začinjena hrana ubiti, osim u slučaju alergijske reakcije ili osjetljivosti na određene sastojke. Liječnica Ganjhu dodaje da, iako ekstremna bol u stomaku izazvana ljutom hranom može biti ozbiljna, vjerojatnost smrti od takve konzumacije ostaje vrlo niska.

Na kraju, doktorica je preporučila kako ublažiti peckanje i druge posljedice ljute hrane, ističući da unos masti pomaže neutralizirati osjećaj ljutine.

Mlijeko je navedeno kao dobar izbor jer kapsaicin, tvar odgovorna za ljutinu, topljiva je u mastima. Žvakaće gume i septolete za grlo također mogu pomoći povećanjem proizvodnje sline, što pomaže neutralizirati kiselost u želucu, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije