Ne morate ih bacati: Tri metode zamrzavanja paradajza za brze i ukusne obroke
![Ne morate ih bacati: Tri metode zamrzavanja paradajza za brze i ukusne obroke](https://storage.radiosarajevo.ba/article/521172/871x540/paradajz.jpg?v1700046431)
Paradajz se može zamrznuti sirov ili kuhan, oguljen ili neoguljen, cijeli, narezan, nasjeckan ili pasiran.
Sama metoda zamrzavanja paradajza je posve nezahtjevna i možete je primjenjivati sukcesivno, na sedmičnoj bazi, kako biste za zimu sačuvali višak i plodove iz vrta koje ne stignete pojesti svježe. Paradajz nije potrebno obariti prije zamrzavanja, a zamrzavanjem gube minimalno na svojoj hranjivoj vrijednosti, potvrđuju nutricionisti.
Začine dodajte neposredno prije serviranja jer zamrzavanje može uzrokovati jačanje ili slabljenje aroma pojedinih začina poput bijelog luka i začinskog bilja.
![Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554781/300x185/vivianne-robinson-olimpijske-igre-pariz-olimpijada-jugoslavija-bih-26juli24-prntscjpg3.jpg?v1722026706)
Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'
Zamrznuti paradajz najbolje je koristiti u kuhanim jelima poput supa, umaka i gulaša. Prije korištenja izvadite ih iz zamrzivača i koristite kao da se radi o svježem paradajzu.
Ovo pravilo vrijedi za sve recepte, osim za salate, jer odmrznuti paradajz ima značajno gnjecaviju konzistenciju od svježeg ploda, piše Mojevrijeme.
![Pripremate janjetinu kod kuće? Nije problem, uz ove savjete bit će savršenog okusa, a tek mirisa](https://storage.radiosarajevo.ba/article/521075/300x185/janjetina-meso.jpg?v1699982674)
Pripremate janjetinu kod kuće? Nije problem, uz ove savjete bit će savršenog okusa, a tek mirisa
Zamrzavanje neoguljenog cijelog paradajza
Odaberite čvrste i zrele plodove. Oštećene i bolesne plodove odbacite. Operite ih mekom četkicom pod tekućom vodom, a zatim ih posušite pomoću ubrusa ili čiste krpe. Nakon pranja, izrežite drvenasti i zeleni dio gdje se peteljka spaja s plodom.
Plodove položite na čisti suhi pleh za pečenje kolača i stavite u zamrzivač. Kada su potpuno zamrznute, rasporedite u vrećice ili posude u kojima ćete ih čuvati. Čvrsto zatvorite i pohranite na led.
Zamrzavanje oguljenog cijelog paradajza
Odaberite čvrsti, zreli paradajz za zamrzavanje. Odbacite oštećenje i bolesne plodove pa ih potom mekom četkom operite pod mlazom vode. Posušite ih papirnatim ubrusom ili čistom kuhinjskom krpom. Izdubite peteljku i okolno područje kako bi vam ostao samo zreli sočni dio ploda.
![Ovakav pire krompir sigurno niste probali. Tajna je u začinima](https://storage.radiosarajevo.ba/article/521110/300x185/pire-krompir.jpg?v1699996582)
Ovakav pire krompir sigurno niste probali. Tajna je u začinima
Uronite paradajz u kipuću vodu otprilike jednu minutu kako biste ga lakše ogulili. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje kolača, a na njega poslažite oguljeni paradajz pazeći da se ne dodiruju pa zamrznite. Kad se paradajz zamrzne, prebacite ga iz pleha u vrećice za zamrzavanje ili druge posude. Čvrsto zatvorite i vratite u zamrzivač.
Zamrzavanje paradajz sosa
Odaberite čvrsti, zreli i posve zdrav paradajz. Operite ga mekom četkom pod mlazom vode pa posušite papirnatim ubrusima ili čistom kuhinjskom krpom. Narežite na četvrtine ili osmine. Stavite u lonac i nakon što zakuhaju kuhajte 5 do 10 minuta.
Dobivenu masu protisnite kroz sito i po želji začinite solju. Napunite posude za zamrzavanje ostavljajući dovoljno prostora za širenja volumena smrznute mase. Zatvorite i zamrznite.
![Ilustracija](https://storage.radiosarajevo.ba/image/469528/original/paradajz_sok_pixabay.jpg)
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.