Ne morate ih bacati: Tri metode zamrzavanja paradajza za brze i ukusne obroke

0
Radiosarajevo.ba
Ne morate ih bacati: Tri metode zamrzavanja paradajza za brze i ukusne obroke
Foto: Pixabay / Ilustracija

Paradajz se može zamrznuti sirov ili kuhan, oguljen ili neoguljen, cijeli, narezan, nasjeckan ili pasiran.

Sama metoda zamrzavanja paradajza je posve nezahtjevna i možete je primjenjivati sukcesivno, na sedmičnoj bazi, kako biste za zimu sačuvali višak i plodove iz vrta koje ne stignete pojesti svježe. Paradajz nije potrebno obariti prije zamrzavanja, a zamrzavanjem gube minimalno na svojoj hranjivoj vrijednosti, potvrđuju nutricionisti.

Začine dodajte neposredno prije serviranja jer zamrzavanje može uzrokovati jačanje ili slabljenje aroma pojedinih začina poput bijelog luka i začinskog bilja.

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Zamrznuti paradajz najbolje je koristiti u kuhanim jelima poput supa, umaka i gulaša. Prije korištenja izvadite ih iz zamrzivača i koristite kao da se radi o svježem paradajzu.

Ovo pravilo vrijedi za sve recepte, osim za salate, jer odmrznuti paradajz ima značajno gnjecaviju konzistenciju od svježeg ploda, piše Mojevrijeme.

Pripremate janjetinu kod kuće? Nije problem, uz ove savjete bit će savršenog okusa, a tek mirisa

Pripremate janjetinu kod kuće? Nije problem, uz ove savjete bit će savršenog okusa, a tek mirisa

Zamrzavanje neoguljenog cijelog paradajza

Odaberite čvrste i zrele plodove. Oštećene i bolesne plodove odbacite. Operite ih mekom četkicom pod tekućom vodom, a zatim ih posušite pomoću ubrusa ili čiste krpe. Nakon pranja, izrežite drvenasti i zeleni dio gdje se peteljka spaja s plodom.

Plodove položite na čisti suhi pleh za pečenje kolača i stavite u zamrzivač. Kada su potpuno zamrznute, rasporedite u vrećice ili posude u kojima ćete ih čuvati. Čvrsto zatvorite i pohranite na led.

Zamrzavanje oguljenog cijelog paradajza

Odaberite čvrsti, zreli paradajz za zamrzavanje. Odbacite oštećenje i bolesne plodove pa ih potom mekom četkom operite pod mlazom vode. Posušite ih papirnatim ubrusom ili čistom kuhinjskom krpom. Izdubite peteljku i okolno područje kako bi vam ostao samo zreli sočni dio ploda.

Ovakav pire krompir sigurno niste probali. Tajna je u začinima

Ovakav pire krompir sigurno niste probali. Tajna je u začinima

Uronite paradajz u kipuću vodu otprilike jednu minutu kako biste ga lakše ogulili. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje kolača, a na njega poslažite oguljeni paradajz pazeći da se ne dodiruju pa zamrznite. Kad se paradajz zamrzne, prebacite ga iz pleha u vrećice za zamrzavanje ili druge posude. Čvrsto zatvorite i vratite u zamrzivač.

Zamrzavanje paradajz sosa

Odaberite čvrsti, zreli i posve zdrav paradajz. Operite ga mekom četkom pod mlazom vode pa posušite papirnatim ubrusima ili čistom kuhinjskom krpom. Narežite na četvrtine ili osmine. Stavite u lonac i nakon što zakuhaju kuhajte 5 do 10 minuta.

Dobivenu masu protisnite kroz sito i po želji začinite solju. Napunite posude za zamrzavanje ostavljajući dovoljno prostora za širenja volumena smrznute mase. Zatvorite i zamrznite.

Ilustracija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije