Ovo su najbolji zimski grijači, koristimo ih u veoma malim količinama, a da li ih vi jedete?

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su najbolji zimski grijači, koristimo ih u veoma malim količinama, a da li ih vi jedete?
Pixabay / Papričice

Papričice u jela možete dodati svježe ili suhe, sjeckane, tucane, grubo ili fino mljevene u umake, variva, gulaše, supe, salate...

Zima je nekako rezervisana za jači i masniji jelovnik, no zimska hrana ne mora nužno biti teška niti mora podrazumijevati koji kilogram viška. I zimi se može biti u dobroj formi, zdravog tijela i duha uz pravilan i pametan stav prema prehrani.

Hladnoća nas tako prirodno tjera da se ugrijemo, a grijati se možemo i iznutra namirnicama koje će nas i utopliti i nabildati nam imunitet, poboljšati cirkulaciju i pokrenuti nas da ne budemo tromi i uspavani.

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

A sve to u malim dozama jer među najjačim "grijačima" su začini koje u jela dodajemo u malim količinama, tek prstohvat ili dva, pola, jednu ili dvije kašičice, kako ko voli i kako koji recept to zahtijeva. U prvom redu sve što je ljuto ili ljutkasto dići će temperaturu, ali i pospješiti probavu i djelovati protuupalno jer tvari koje pojedinim namirnicama daju obilježje ljutine ubrzavaju metabolizam, čime se sagorijevaju masti, a samim time nam postaje toplije. Dakle, imamo tri u jedan, a kad se još uzme u obzir i sam okus hrane, dobije se i užitak i zdravlje.

Pa počnimo s ljutim papričicama koje u sebi sadrže kapsaicin, a on je taj koji radi sve ono prije opisano. Ovi podizači temperature mogu se dodati u apsolutno sve, čak i u deserte, pogotovo one čokoladne, a odlični su i u kombinaciji s voćem. Izrežite svježi ananas na ploške, pokapajte ga medom ili agavinim sirupom, ako imate mente nabacite par listića i pospite sve čilijem. Papričice u jela možete dodati svježe ili suhe, sjeckane, tucane, grubo ili fino mljevene u umake, marinade, variva, gulaše, čobance, paprikaše, supe, salate, s njima možete zamijesiti tjesteninu ili hljeb ili jednostavno završiti dan šoljicom kakaa s malo mljevenog čilija ili se nagraditi ljutkastim čokoladnim mousseom. Kao i kapsaicin, tako djeluje i piperin kojega ima u papru, ali i gingerol iz đumbira i alicin iz bijelog luka, a svaka od ovih namirnica trebala bi biti dio barem jednog dnevnog obroka.

Jeste li znali da jako ljuta hrana može utjecati na vaše zdravlje?

Jeste li znali da jako ljuta hrana može utjecati na vaše zdravlje?

Naravno da svi ne vole papreno i ljuto, niti možda vole okus bijelog luka ili primjerice đumbira, no svi oni uz malo truda i mašte mogu biti potpuno nevidljivi u pojedinoj hrani, a da pritom odrade sve ono dobro za naše zdravlje. Uz to, kad kuhate, eksperimentišite, dodavajte po malo, isprobavajte i nastavite s igrom jer to vaše malo kulinarsko istraživanje može dovesti do nekih novih recepata koji bi mogli biti vaš ponos i dika. Ne sipajte odjednom sve i svašta jer nije bit da se sve na prvu "sprži", ne valja ni pretjerivati, samo odmjereno, ali hrabro. I nikad ne zaboravite; bez pravilne prehrane lijek ne pomaže, uz pravilnu prehranu lijek nije potreban, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije