Pripremite ajvar bez muke: Ovo su najbolji trikovi za guljenje paprika

0
Radiosarajevo.ba
Pripremite ajvar bez muke: Ovo su najbolji trikovi za guljenje paprika
Twitter / Ajvar

Ako imate običaj pripremati ajvar za zimnicu, dobro je znati da postoje i verzije koje su jednostavnije za pripremu i brže kuhane.

Takav je slučaj s ajvarom od sjeckanih paprika, pogotovo ako znate dobar trik za brzo i jednostavno guljenje paprika. 

Postoji nekoliko trikova za to. Jedan od načina da lakše skinete kožicu sa pečenih paprika jest da ih stavite u kesicu i zavežete, pa pustite da tako odstoje nekoliko minuta.

Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?

Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?

Kad otvorite kesicu, kožica će se sama guliti s paprike tako da ih samo provučete kroz prste.

Druga mogućnost je da pečene paprike zamrznete. Kad ih izvadite iz leda, stavite ih u kesicu pod mlaz tople vode nekoliko sekundi i odmah gulite. Osim toga, ako pečene paprike odmah nakon vađenja iz rerne pokrijete prozirnom folijom, salvetom, ili krpom, ili ih stavite u lonac pa pokrijete poklopcem, nakon 15-ak minuta moći ćete ih oguliti bez problema.

Pravo vrijeme za omiljenu namirnicu: Brzi recept za najbolji domaći ajvar

Pravo vrijeme za omiljenu namirnicu: Brzi recept za najbolji domaći ajvar

Prekrivanjem paprika stvara se para i višak tekućine, što pomaže da se kožica počne guliti od mesa paprike. 

Recept za ajvar od sjeckanih paprika

Sastojci:

  • 15 kg paprike
  • 2 kg paradajza
  • 1,5 dl ulja
  • 1 dl sirćeta
  • 2 glavice bijelog luka
  • 2-3 vezice peršuna
  • sol
  • malo šećera

Priprema:

Paprike ispecite dan ranije i ostavite da se ocijede.

Recept za najukusniji domaći ajvar: Jednostavan, zdrav i bez konzervansa

Recept za najukusniji domaći ajvar: Jednostavan, zdrav i bez konzervansa

Ogulite ih idući dan te ručno potrgajte na trakice, šire ili uže, po želji. Stavite paprike u veći lonac, dodajte oguljeni i nasjeckani paradajz  i kuhajte ih na jakoj vatri dok smjesa ne postane gusta. Dodajte sirće, ulje, sol, šećer, nasjeckani bijeli luk i peršun.

Miksajte pola sata i gotov ajvar ulijte u sterilizirane tegle, poklopite poklopcima i ohladite te ih pospremite u tamno i hladno mjesto, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije