Pripremite ajvar bez muke: Ovo su najbolji trikovi za guljenje paprika

0
Radiosarajevo.ba
Pripremite ajvar bez muke: Ovo su najbolji trikovi za guljenje paprika
Twitter / Ajvar

Ako imate običaj pripremati ajvar za zimnicu, dobro je znati da postoje i verzije koje su jednostavnije za pripremu i brže kuhane.

Takav je slučaj s ajvarom od sjeckanih paprika, pogotovo ako znate dobar trik za brzo i jednostavno guljenje paprika. 

Postoji nekoliko trikova za to. Jedan od načina da lakše skinete kožicu sa pečenih paprika jest da ih stavite u kesicu i zavežete, pa pustite da tako odstoje nekoliko minuta.

Određen pritvor policajcu osumnjičenom za bludne radnje nad maloljetnikom

Određen pritvor policajcu osumnjičenom za bludne radnje nad maloljetnikom

Kad otvorite kesicu, kožica će se sama guliti s paprike tako da ih samo provučete kroz prste.

Druga mogućnost je da pečene paprike zamrznete. Kad ih izvadite iz leda, stavite ih u kesicu pod mlaz tople vode nekoliko sekundi i odmah gulite. Osim toga, ako pečene paprike odmah nakon vađenja iz rerne pokrijete prozirnom folijom, salvetom, ili krpom, ili ih stavite u lonac pa pokrijete poklopcem, nakon 15-ak minuta moći ćete ih oguliti bez problema.

Pravo vrijeme za omiljenu namirnicu: Brzi recept za najbolji domaći ajvar

Pravo vrijeme za omiljenu namirnicu: Brzi recept za najbolji domaći ajvar

Prekrivanjem paprika stvara se para i višak tekućine, što pomaže da se kožica počne guliti od mesa paprike. 

Recept za ajvar od sjeckanih paprika

Sastojci:

  • 15 kg paprike
  • 2 kg paradajza
  • 1,5 dl ulja
  • 1 dl sirćeta
  • 2 glavice bijelog luka
  • 2-3 vezice peršuna
  • sol
  • malo šećera

Priprema:

Paprike ispecite dan ranije i ostavite da se ocijede.

Recept za najukusniji domaći ajvar: Jednostavan, zdrav i bez konzervansa

Recept za najukusniji domaći ajvar: Jednostavan, zdrav i bez konzervansa

Ogulite ih idući dan te ručno potrgajte na trakice, šire ili uže, po želji. Stavite paprike u veći lonac, dodajte oguljeni i nasjeckani paradajz  i kuhajte ih na jakoj vatri dok smjesa ne postane gusta. Dodajte sirće, ulje, sol, šećer, nasjeckani bijeli luk i peršun.

Miksajte pola sata i gotov ajvar ulijte u sterilizirane tegle, poklopite poklopcima i ohladite te ih pospremite u tamno i hladno mjesto, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije