Omiljena zimnica: Pripremite kisele paprike za tren - bez konzervansa

0
Radiosarajevo.ba
Omiljena zimnica: Pripremite kisele paprike za tren - bez konzervansa
Foto: Pexels / Ilustracija

Kisele paprike mnogima su omiljena zimska salata.

Danas vam donosimo recept za odlične kisele paprike, koje se naprave za tren, ne treba vam konzervans, a vrhunskog su ukusa.

Sastojci:

Objavljen je izvještaj vojnog povjerenika: Kakvo je stanje u Oružanim snagama BiH?

Objavljen je izvještaj vojnog povjerenika: Kakvo je stanje u Oružanim snagama BiH?

5 kg paradajz paprika različitih boja, mogu i zelene rog paprike
2 l bijelog alkoholnog octa
2 l vode
200 ml ulja
250 g šećera
50 g soli
1 kašika bibera u zrnu
2-3 režnja češnjaka

Priprema:

Paprike operite, prepolovite i očistite od koštica. Zakuhajte mješavinu octa i vode, dodajte sol, šećer, biber u zrnu i očišćeni češnjak pa zagrijavajte do vrenja, miješajući da se sol i šećer otope.

Nakon što tekućina zakuha, ostavite da kuha otprilike minutu pa oprezno spustite u nju desetak polovica paprika.

Pričekajte da se tekućina ponovno ugrije i netom prije nego što ponovo počne kuhati, paprike izvadite šupljikavom žlicom i stavljajte ih u pripremljene, oprane, sterilizirane i vruće teglice, piše Večernji.

Teglice oprezno, da se ne opečete, lagano protresite, udarite njima nježno o složenu krpu na radnoj površini, da se paprike slegnu i lakše rasporede u teglu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve paprike.

Kad potrošite sve paprike, izvadite češnjak iz tekućine i još toplom zalijte paprike gotovo do vrha. Poklopite ih, ali poklopce nemojte zavrtati ili ih samo poklopite privremeno malim tanjurima i ostavite preko noći da vidite koliko će tekućine popiti.

Idući dan ponovno ugrijte preostalu tekućinu ako vam je ostala ili napravite novu, dotočite ponovno do vrha i zatvorite teglice.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije