Savjeti / Najgora mjesta za zimnicu: Ako ih budete čuvali ovdje sigurno će se pokvariti

10. 09. 2021. u 20:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sezona pripreme zimnice je uveliko počela, domćice spremaju omiljene specijalitete po provjerenoj recepturi.

Čak i savršeno skuhana zimnica u dobro sterilisanoj tegli može da se pokvari ako se čuva na pogrešnom mjestu.

Evo koja mjesta se ne preporučuju:

Blizu izvora toplote

Ponekad se dešava da u nedostatku prostora, domaćice skladište zimnicu ispod kreveta. Međutim, ukoliko je on u blizini zagrijanog tijela, ovo je najgore mjesto. Takođe, gornje police kuhinjskih elemenata se nikako ne preporučuju. Sva toplota iz šporeta i drugih električnih uređaja koji se koriste skuplja se blizu plafona u kuhinji, što znači da će se tegle zagrijati.

Otvorena terasa

Kada su jaki mrazevi sadržaj tegle može da se smrzne, a staklo da popuca. S druge strane, kada je sunčano, zagrijaće se i tako potencijalno pokvariti.

"Neujednačena" temperatura

Da bi zimnica opstala, važno je obezbijediti joj približno stabilnu temperaturu, a takvo mjesto je podrum.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Ne preporučuje se ni da se drži tamo gdje ima promahe, kao na primjer na podu u hodniku, u plakarima pored prozora, zatvorenoj terasi gde se otvaraju prozori...

Jaka svijetlost

Najbolje je pronaći mračno mjesto za tegle, jer jako svijetlo će pokvariti kiselu zimnicu. Pa tako police sa pozadinskim osvjetljenjem ne dolaze u obzir.

Frižider

Zimnicu koja se priprema sa šećerom, kao što su džemovi i slatko od voća nikako ne treba držati u frižideru.

Nanina zimnica: Ljuti feferoni bez konzervansa! - undefined

Foto: Sjećanje: Nanina zimnica: Ljuti feferoni bez konzervansa!

On je donekle pogodan samo za zimnicu sa ograničenim rokom trajanja, kao što su kiseli krastavci. Tačnije, kada se tegla već otvori.

Mokro mjesto

Podrum se često smatra idealnim mjestom za skladištenje zimnice, jer održava stabilnu nisku temperaturu i stalno je mračno. Ali, ako je podrum vlažan, ovo nije dobra opcija, buđ može da zahvati tegle. Zbog toga se ne preporučuje čuvanje zimnice u komodama ispod sudopere, gdje postoje sanitarni čvorovi, piše mondo.rs.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA